Russische bende eist aanval Londense ziekenhuizen op

© GETTY
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Qilin, een vermoedelijk Russische ransomwarebende, heeft een cyberaanval opgeëist die begin juni meerdere hospitalen in Londen trof. Daarbij moesten honderden operaties uitgesteld worden.

Qilin eist in een post zo’n 50 miljoen dollar van Synnovis, een laboratorium dat diensten levert aan een drietal hospitalen in Londen. Dat bedrijf werd begin juni aangevallen en de gevolgen daarvan lieten zich ook in meerdere ziekenhuizen voelen. Door de cyberaanval werden operaties uitgesteld en moesten ambulances uitwijken. Nu dreigt Qilin met de publicatie van gestolen data als er geen losgeld wordt betaald.

In een gesprek met de Britse omroep BBC verontschuldigt een vermoedelijke woordvoerder van de bende zich voor de geleden schade maar zegt hij dat de aanvallers ‘geen schuld treft’. De bende lijkt onder meer de oorlog in Oekraïne in te roepen als politieke aanleiding voor de aanval. Dat zou de eerste keer zijn dat Qilin zich politiek motiveert. De bende voerde in het verleden meermaals cyberaanvallen uit met als voornaamste doel om geld binnen te halen.

Bij de aanval op 3 juni van dit jaar gingen de IT-systemen van Synnovis offline, met onder meer gevolgen voor bloedtesten en informatie-uitwisseling van meerdere hospitalen. Daarbij moesten 800 operaties worden uitgesteld. In de nasleep van de aanval bleek dat er al een tijdje vragen rezen over de beveiliging van Synnovis’ IT-systeem. Qilin zelf zegt dat het een zero-day exploit heeft gebruikt om het bedrijf aan te vallen. Het officiële onderzoek naar de cyberaanval loopt nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content