Infrabel in zee met Thales om cyberaanvallen af te slaan

© Beeld gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft een akkoord gesloten met het Franse defensiebedrijf Thales om zich beter te wapenen tegen cyberaanvallen. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt.

Aan het vijfjarig akkoord hangt een prijskaartje van 20 miljoen euro. Bedoeling van Infrabel is om de ICT-systemen en kritieke infrastructuur extra te beschermen, en daarmee de veiligheid van het reizigers- en goederenvervoer, nu bedrijven steeds meer te kampen krijgen met digitale bedreigingen.

CyberSOC

Concreet voorziet het akkoord in een zogeheten CyberSOC-monitoringcentrum van cyberveiligheidsspecialist Thales, dat de klok rond de spoorinfrastructuur in de gaten houdt, om zo te waarschuwen en te reageren op mogelijke cyberaanvallen.

Tegelijkertijd speelt de Belgische spoorwegnetbeheerder met het contract in op de Europese richtlijn NIS 2 1, die tot doel heeft het niveau van cyberveiligheid in de Europese Unie te harmoniseren en te versterken. Tegen het einde van dit jaar wil Infrabel ook nog een honderdtal ingenieurs en IT-specialisten met uiteenlopende achtergronden aanwerven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content