Als u bij een arts langsgaat met een klacht, moet u soms een allergietest ondergaan. De huidpriktest is daarbij de gouden standaard, maar het is een manueel proces en neemt veel tijd in beslag. Hippo Dx verandert dat door het proces te automatiseren en standaardiseren.
‘Bij een allergietest brengt de verpleger oplossingen met allergenen op de onderarm aan, om er vervolgens doorheen te krassen in de huid. Dat proces verloopt manueel en is niet altijd even precies,’ zegt Rembert Daems, AI-onderzoeker en doctoraatstudent aan de UGent. ‘Bovendien moet de arts de testresultaten na een kwartier uitlezen.’ Als daarbij onverwacht vertraging optreedt, is de interpretatie van de resultaten niet altijd even accuraat.
Dat moest anders kunnen, vond neus-, keel- en oorarts Senne Gorris. Samen met Rembert Daems, Wim Hofkens en Peter De Roovere richtte hij Hippo Dx op. Het bedrijf lanceerde in 2023 de Skin Prick Automated Test (S.P.A.T.), een medisch apparaat dat het proces automatiseert: van de huidprikken tot beeldvorming en het meten van de resultaten, dankzij de toevoeging van AI aan de software in het toestel.
Geautomatiseerd en gestandaardiseerd
‘Wanneer de patiënt zijn onderarm onder de S.P.A.T. houdt, maakt die twaalf identieke krasjes op de arm, aangebracht door evenveel lancet blisters, waaraan een druppel van de benodigde oplossing hangt. Het hele prikproces neemt twintig seconden in beslag. Vervolgens wacht de patiënt vijftien minuten, tot hij op de allergenen heeft gereageerd. Of niet.’
Na een kwartier houdt de patiënt zijn arm opnieuw onder het apparaat. Rembert Daems: ‘De S.P.A.T. maakt er 35 beelden van in tien seconden. Het toestel beschijnt de huid met verschillende belichtingen. Op die manier is elke soort papel – de bobbel die ontstaat bij een allergische reactie – zichtbaar. De Web Viewer-software combineert de opnames vervolgens tot één samengesteld beeld, waarop alle papels weergegeven staan.’
Automatische meting
Met een nieuwe functie gaat Hippo Dx, naast het automatische prikproces, ook met AI de analyse van de papels ondersteunen.Om dat mogelijk te maken, ontwikkelde Hippo Dx een nieuw algoritme.
“De arts stelt nog altijd de diagnose aan de hand van het samengestelde beeld in de tool, maar per beeld doet de artificiële intelligentie al een voorstel over hoe groot de papels waarschijnlijk zijn. De arts checkt dat en past waar nodig aan. In de praktijk blijkt nu dat het testproces zo minder tijd vraagt en dat de arts nauwkeuriger werkt.”