Belgische bedrijven voorzichtiger om naar public cloud te trekken

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De grootste Belgische ICT-afnemers zijn voorzichtiger geworden om op public clouddiensten beroep te doen. Ook de tevredenheid neemt licht af.

Editie 2024 van de Whitelane-studie over de klantentevredenheid van ICT-leveranciers – waarover je heel al de belangrijkste resultaten las – brengt ook aan het licht dat Belgische bedrijven voor het eerst sinds lang wat meer voorzichtigheid rond public cloud aan het licht brengen. Maar eerst het goeie nieuws voor zowel Amazon Web Services, Microsoft Azure als Google Cloud Platform: alle drie scoren ze in klantentevredenheid nog altijd relatief goed met meer dan 75% – wat in deze ranking zowat de ondergrens voor een goede score is. AWS topt met 79%, gevolgd door Azure (77%) en Google Cloud (76%).

Schaalbaarheid?

‘Maar wat je nu ook ziet – en dat zijn we van de grote public cloudproviders niet gewoon – is dat de tevredenheid afneemt: -2% bij Google, -4% bij AWS en zelfs -5% bij Microsoft’, schetst Jef Loos, Head of Research bij Whitelane. De reden? ‘Uiteenlopend, maar wat we toch vaak horen is dat de grootste troef van public cloud, de scaleability, onder druk staat waardoor de kostenvoordelen er dikwijls ook niet meer of onvoldoende zijn. Bij Microsoft bijvoorbeeld kun je enkel nog scaleability-voordelen halen als je zelf al een reus bent met een reusachtig volume’, zegt Loos. Opmerkelijk toch, want de Whitelane-survey loopt ook net op de grootste IT-afnemers in ons land. ‘Het komt er op neer dat we zien dat Belgische klanten duidelijk wat voorzichtiger geworden zijn om zomaar naar public cloud te trekken’, aldus Loos. IBM Cloud volgt trouwens als vierde in het klassement van ‘infrastructure cloud platforms’ met ‘weinig tevredenheid’ (67%) maar wel als enige die beter scoort dan vorig jaar (+4%).

Belgische IT-outsourcingsklanten geven punten: Computacenter opnieuw bovenaan

Public cloud in België is toch vooral Microsoft

Jef Loos wijst ons verder ook op het aantal contracten. ‘Van de 300 grootste ICT-afnemers die we onderzocht hebben zijn er dus maar liefst 225 die een contract met Microsoft Azure hebben en slechts dertig met Google. Dat zegt toch vooral veel over de dominantie van Microsoft in de public cloud in ons land’, klinkt het.
Whitelane onderzocht tot slot ook de tevredenheid over de ruimere ‘software cloud platforms’. Daar prijkt Microsoft met Dynamics 365 bovenaan, gevolgd door Salesforce. Oracle doet het ook goed, gaat er 4% op vooruit en staat nu op de derde plaats. Werk aan de winkel is er daarentegen voor Workday (-4%), ServiceNow (-8% zelfs) en SAP (-5%). ‘Zeker van die grote jongens zou je toch beter verwachten. België is ook het enige land in Europa waar ServiceNow zo slecht scoort. En van SAP hebben we toch een honderdtal van hun grote klanten bevraagd: dat moet dan toch écht beter kunnen’, is het harde oordeel van Loos. Of onrechtstreeks: van de klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content