Belgische IT-outsourcingsklanten geven punten: Computacenter opnieuw bovenaan

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Voor het derde jaar rij op rij zijn Belgische IT-outsourcingsklanten het meest tevreden over de diensten van Computacenter. Dat blijkt uit editie 2024 van het jaarlijkse Whitelane-rapport.

Een hattrick dus, en sterker nog: het verschil met nummer 2 en 3 – net als vorig jaar TCS en Hexaware – wordt nog wat uitgediept. ‘Klanten van Computacenter in België zijn écht ongelofelijk tevreden’, zegt Jef Loos, Head of Research van Whitelane. ‘Het is een niche, smart workplace diensten, maar ze staan daar duidelijk heel sterk in. Of het nu Swift, Toyota of UCB is: allen zijn ze supertevreden.’
TCS wipt dit jaar opnieuw nipt over Hexaware in de top-3, en de rest van de 10 à 15 namen die volgen liggen wel héél dicht tegen elkaar. ‘Je kan gerust stellen dat deze allemaal sterke performers zijn: dat geldt voor alle namen in de linkerkolom. De rechterkolom, daar zien we namen die toch allemaal ruimte voor verbetering hebben: zij scoren onder het gemiddelde wat klantentevredenheid betreft.’ Ter herinnering: Whitelane Research focust in haar onderzoek op de 300 grootste IT-spenders in ons land, waarvan 290 deelnamen. ‘In totaal hebben we meer dan 750 unieke IT-sourcing contracten geëvalueerd en meer dan 800 cloudcontracten’, klinkt het nog.

Opmerkelijkste stijgers

Bij de sterkste stijgers zien we Kyndryl dat van plaats 13 vorig jaar naar de vierde stek springt. ‘Dat is misschien verrassend, want Kyndryl deed het een hele tijd niet zo goed. Ze hebben natuurlijk wel enkele kleinere klanten verloren, maar momenteel scoren ze goed bij hun klanten: zelfs Belfius die in het verleden niet zo tevreden was. Ik denk dat er weinig bedrijven beter zijn dan Kyndryl om te weten hoe je goed een datacenter moet runnen. Dus de grote banken zie ik ook niet meteen afstappen van Kyndryl’, kadert Loos. Ook Infosys doet een goede zaak en komt de top-5 binnen. En zeker ook het vermelden waard zijn Cognizant dat vorig jaar nog een klap moest incasseren maar nu met maar liefst 12% vooruit gaat in klantentevredenheid, Delaware (+8%), NRB (+7%) en Telenet (+5%).

Maar er zijn ook verliezers

Over telecom gesproken: Telenet-concurrenten Proximus en Orange vinden we in de rechterkolom. Proximus haalt nog net het marktgemiddelde van 76% tevredenheid, maar Orange bengelt helemaal achteraan en eindigt met 65% zelfs voorlaatste. ‘Heel veel room for improvement dus, en dat geldt voor alle spelers die onder de 76% eindigen. Dan zie je daar een Accenture op plaats twintig staat en dat is toch redelijk opmerkelijk. Zo’n speler hoort veel hoger te eindigen, zoals ze in dat veel andere landen wél doen’, stelt Loos.

Ook in de rechterkolom, maar toch een aangename verrassing voor Loos zijn Eviden en Atos. ‘Ja, die hebben heel veel uitdagingen. Maar je ziet dan toch dat hun klanten nog altijd geen ernstige klachten hebben over de kwaliteit van hun oplevering, dus ze doen dat heel knap. De klanten hebben enkel hun twijfels natuurlijk over de financiële overlevingskansen van beide bedrijven dus laat ons hopen dat daar snel duidelijkheid over komt.’

Wipro en Capgemini gaan er vergeleken met vorig jaar opnieuw op achteruit qua klantentevredenheid. ‘Capgemini doet het echt niet goed in België vergeleken met heel wat andere landen, dat is toch opmerkelijk’, meent Jef Loos.

Belgische leveranciers doen het goed

Het algemene klassement geeft een overview, maar misschien nuttiger is een ‘deep dive’ in de verschillende subsectoren waarvan Whitelane ook aparte rankings opmaakt. Voor diensten rond applicaties zijn het TCS, Hexaware en Cegeka die de plak zwaaien, gevolgd door DXC Technology en Cronos. Binnen ‘digital transformation’ eindigen PwC, Deloitte en Cronos bovenaan, op de voet gevolgd door alweer TCS en ook Delaware. De ranking rond ‘cloud & infrastructure services’ wordt aangevoerd door Kyndryl, met Inetum-Realdolmen op de tweede plaats. En opmerkelijk toch: de rest van de top-5 is voor Belgische bedrijven: Proximus, Cronos en NRB.
Workplace services’ is geen verrassing als je al tot hier doorgelezen hebt: Computacenter staat afgetekend bovenaan met een indrukwekkende tevredenheidsscore van 87%, voor TCS, Cegeka en NRB. Ook hier dus alweer Belgische leveranciers in de top-5.
GTT doet het ook dit jaar uitstekend in ons land en voert het klassement ‘Network & connectivity’ aan. En jawel: de rest van de top-5 kleurt alweer Belgisch met Cegeka, Telenet, Inetum-Realdolmen en Proximus. Orange Business Services en NRB hebben dan weer heel wat werk voor de boeg om de tevredenheid opnieuw op te krikken.
Rest er nog het overzicht met ‘Security services’ en daar staat Cegeka voor het tweede jaar op rij bovenaan: toch wel ruim voor Deloitte, Inetum-Realdolmen en Telenet die elk ongeveer even hoog scoren. Orange Cyberdefense rondt de top-5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content