Een op de drie Belgen gebruikte nog nooit AI-tools

© Getty Images/iStockphoto

Een op de drie Belgen heeft nog nooit generatieve AI zoals ChatGPT gebruikt. Dat moet althans blijken uit een onderzoek in opdracht van Deloitte bij 2.714 Belgen tussen 16 en 75 jaar oud.

Hoewel drie op de vijf Belgen zich bewust zijn van generatieve AI-tools – om automatisch content, teksten, foto’s e.d. te genereren – heeft meer dan een derde ze nog nooit gebruikt, zegt Deloitte. ChatGPT is de bekendste AI-tool in België: meer dan de helft van de gebruikers van generatieve AI verwijst ernaar. Andere tools die vaak gebruikt worden, zijn Snapchat My AI en Microsoft Copilot.

Opmerkelijke verschillen

Uit het onderzoek, dat in juli van dit jaar werd uitgevoerd, blijkt ook dat mannen en vrouwen op een andere manier gebruikmaken van generatieve AI. Zo heeft bijna de helft van de mannen die zich bewust is van AI het al gebruikt voor persoonlijke doeleinden, terwijl dat bij vrouwen slechts een op de drie is.

Er zijn ook opmerkelijke verschillen te vinden in hoe de verschillende Belgische regio’s generatieve AI zien en toepassen. Brussel leidt wat betreft bekendheids- en gebruikspercentages en doet het beter dan Vlaanderen en Wallonië. Desondanks heeft de Brusselaar het minste vertrouwen in de nauwkeurigheid ervan. Minder dan de helft van de respondenten in Brussel (44 procent) gelooft dat AI accurate resultaten oplevert tegenover een op de twee in Wallonië (49 procent) en Vlaanderen (51 procent).

40 procent zegt dat hun bedrijf het gebruik van Gen AI aanmoedigt

Twee op de vijf Belgen (40 procent) geven aan dat hun bedrijf het gebruik van generatieve AI aanmoedigt. Bijna een op de drie zegt dat hun werkgever geen beleid heeft over het gebruik van generatieve AI op het werk. Daarnaast gelooft 77 procent van de werknemers die AI voor hun werk gebruiken, dat het hun werk de komende twee jaar gemakkelijker zal maken. En 72 procent is van mening dat AI hun werk aangenamer zal maken.

De vooruitgang en het gebruik van generatieve AI roepen echter ook bij heel wat Belgen de vrees op om hun job te verliezen. Twee op de vijf mannen vrezen dat AI hun job zal vervangen, bij vrouwen is dat slechts 32 procent.

Lees meer over:

Partner Content