
Quesma: een laagje tussen databases

Het moet niet altijd een ‘big bang’ zijn, dat is het idee achter de Poolse start-up Quesma. Het bedrijfje focust zich op graduele transities van databases.
‘In de techsector is er al veel veranderd. Niemand gebruikt nog Cobol vandaag. Maar SQL is vijftig jaar oud en nog altijd relevant’, zegt Jacek Migdal, founder van Quesma, aan een groep journalisten op de IT Press Tour in Londen. Die SQL is de programmeertaal voor veel relationele databases, en met het voorbeeld wil hij aangeven dat veel bedrijven ondertussen dan wel allerlei nieuwe apps en platformen gebruiken, veel van hun data zit nog in vrij klassieke databases. Vaak zijn die legacy systemen oud, duur en moeilijk te veranderen. Samen met medeoprichter Pawel Brzoska zag hij een opening in de markt voor software en diensten die het werken met databases simpeler maken.
Data groeit de laatste jaren exponentieel en moet ook altijd efficiënter beheerd worden, onder meer met het oog op het trainen van kunstmatige intelligentie, zegt Midgal. ‘Met Gen AI kan je nu leuke beeldjes genereren, maar hopelijk kunnen we er in de toekomst nuttiger dingen mee doen, daarvoor heb je veel data nodig’, zegt hij. Hij argumenteert dat in veel organisaties de huidige databases niet voldoen voor dat soort taken. ‘Bedrijven raken vaak vast in het onderhouden van hun legacy software en gebruiken het verkeerde werktuig voor hun taken’, aldus Migdal.
Greyfield
Quesma focust zich sterk op databases in Elastic, die bijvoorbeeld ElasticSearch gebruiken om hun data te doorzoeken. Die tool is, volgens Migdal, echter niet gemaakt om grote databases te doorzoeken. Onder meer de maaltijdleverancer DoorDash in de VS gebruikte Quesma dan ook om zijn database gradueel over te zetten naar een ander systeem, Clickhouse.
Het valt dan ook op dat hij zich met Quesma richt op onder meer bestaande systemen. ‘Veel dataprojecten starten niet van nul. Er is veel ‘greyfield’ ontwikkeling, waarbij je al bestaande systemen en databases hebt. Wij willen de proxy zijn om intelligente transformaties te doen.’ Het idee is dat je bedrijf geen ‘big bang’ hoeft uit te voeren, maar dat systemen gradueel worden overgezet. Daarvoor bouwt Quesma een ‘gateway’, in principe een laagje tussen de legacy databases en de nieuwere database, zodat je ze allemaal kan beheren en aanspreken.
Voor Migdal kan je het daar zelfs gewoon bij laten. ‘Voor sommige mensen is deze oplossing tijdelijk, terwijl ze een transformatie doorvoeren. Maar sommige bedrijven willen gewoon de mogelijkheid om met hun legacy database te blijven praten.’
De van oorsprong Poolse start-up op bestaat ondertussen twee jaar. Het bedrijf haalde eind 2023 2,1 miljoen euro op in een pre-seed ronde. De software van het bedrijf is gratis te draaien als je hele stack openbron is. Voor andere stacks betaal je zo’n dertig dollar per terabyte aan opslag per maand.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier