Studentenattest wordt digitaal vanaf begin volgend jaar

Bijklussen als student? Dan heb je mogelijk een attest nodig om te bewijzen dat je nog studeert. Dat kan binnenkort helemaal digitaal. © Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Vlaamse datanutsbedrijf Athumi en authenticatie-app itsme digitaliseren het papieren studentenattest. Dibbs wordt de eerste app die het attest zal integreren.

De Trefdag Digitaal Vlaanderen in Gent dubbelde donderdag als decor voor de lancering van het digitale studentenattest. Die werd eerder dit jaar al aangekondigd en is technisch ondertussen rond. Vanaf begin volgend jaar moet het dan effectief mogelijk zijn om een studentenattest digitaal uit te wisselen. Het Vlaamse datanutsbedrijf sloeg hiervoor de handen in elkaar met de populaire itsme-app. Itsme staat in voor de authenticatie terwijl Athumi achterliggend onder meer voor de ‘pod’ zorgt: een digitale datakluis op basis van Solid.

Studenten kunnen vanaf januari op een digitale manier hun studentenattest ophalen uit een digitale kluis en dat via de itsme®-app delen met derde partijen. Dibbs, een populaire app voor studenten, is de eerste die het studentenattest digitaal zal integreren. ‘Het digitale studentenattest is een perfecte aanvulling op onze app. Studenten kunnen dan met één klik hun studentenstatus bewijzen en zo sneller aan de slag gaan’, zegt Pieter Seyssens, CEO van Dibbs.

Sneller en veiliger

‘Het grote voordeel van zo’n digitaal studentattest is dat we veilig, snel en efficiënt de studentenstatus kunnen verifiëren’, vertelt ook Rika Coppens, CEO van House of HR, aan Data News. House of HR overkoepelt verschillende HR-uitzendplatformen waaronder ook Nowjobs: een app voor flexijobbers en bijverdieners – waaronder zeker ook studenten. ‘In totaal stellen we met House of HR meer dan 70.000 mensen op dagbasis te werk. We zien dus zeker voordelen in een digitaal studentenattest om meteen zeker te zijn van een studentenstatus’, zegt Coppens.

Studenten kunnen met één klik hun studentenstatus bewijzen en zo sneller aan de slag gaan. Voor uitzendkantoren en andere partijen wordt de administratieve last ook versneld en vereenvoudigd.

Björn De Vidts, CEO van Athumi, benadrukt het belang van veilige data-uitwisseling: ‘Als datanutsbedrijf willen we er voor zorgen dat gevoelige en waardevolle informatie van personen en ondernemingen vlot én veilig kan stromen, terwijl burgers de controle houden over wat er met de data gebeurt. Het studentenattest is voor ons een mooie use case die past in onze visie. Vlotter voor de burger – in dit geval studenten – en veiliger en sneller en met minder administratieve lasten voor werkgevers.’

Itsme-app maakt datakluis aan

In een demo toonde Tom Van Den Bosch, Chief Product Officer bij itsme, hoe de aanmaak van een persoonlijke datakluis ook in de app geïntegreerd zit: het is met andere woorden niet nodig om eerst een Solid pod aan te maken: dat kan via de onboarding in de app.

Van den Bosch maakt meteen ook duidelijk dat het studentenattest niet alleen nuttig is voor potentiële werkgevers en uitzendkantoren. ‘Ook voor mobiliteit – denk aan treinabonnementen –, kortingen voor studenten – zoals telecomaanbiedingen – en voor studentenkoten bijvoorbeeld is zo’n digitaal studentenattest een goeie manier om de gebruikservaring te optimaliseren aan beide kanten’, zegt Van Den Bosch.

Nu weten studenten vaak niet eens waar ze een studentenattest kunnen vinden en moeten ze het telkens weer manueel uploaden. ‘Dat is inefficiënt want het moet dan telkens in een backoffice gecontroleerd worden, of het wel authentiek is. En er is dikwijls ook een probleem met die data: denk aan verouderde en dus niet betrouwbare gegevens’, aldus Van Den Bosch.

Verzamelde uitzendsector zet samen met Athumi in op WorkID

De uitzendsector lanceerde (via Federgon) exact een jaar geleden het WorkID-platform. WorkID biedt kandidaten de kans om op een eenvoudige manier hun persoonlijke gegevens ter beschikking te stellen aan uitzendbureaus die ze zelf selecteren. De kandidaat zelf blijft eigenaar van de data en bepaalt met wie de gegevens gedeeld worden. Dat is ook exact waar Athumi op inzet, en dus is het geen grote verrassing dat WorkID nu ook met Athumi gaat samenwerken. Athumi en Federgon – maar ook Doccle – zullen het digitaal studentenattest via WorkID voor de hele uitzendsector beschikbaar maken. Athumi tekent voor de datakluis – de Personal Online Data Pod – terwijl Doccle voor de integratie met het WorkID-platform zorgt.

‘Een overname in Nederland heeft ons de technische mogelijkheden bezorgd om die integratie te kunnen realiseren’, zegt Bram Lerouge, CEO van Doccle. ‘Met Doccle willen we bedrijven ontzorgen van digitale administratie voor hun klanten en werknemers. Deze use case met Athumi gaat om het rechtstreeks digitaal delen van authentieke data tussen bedrijven en zijn klanten of werknemers, dus dat past perfect in onze visie’, aldus Lerouge. ‘We zijn ervan overtuigd dat WorkID een gamechanger zal zijn in de HR-sector’, zegt Rika Coppens, die naast CEO van House of HR ook voorzitter van Federgon Uitzendarbeid is: ‘We zijn ook in gesprek met extra partners zoals VDAB en RSZ. We hopen daar snel te kunnen landen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content