Swissbit gaat voor MFA die tegen phishing bestand is
De roots van Swissbit liggen bij flashgeheugen voor veeleisende systemen. Dat actieterrein breidt het bedrijf nu uit richting security. Een extra stuk hardware moet voor multifactorauthenticatie (MFA) zorgen waar kwaadwillende phishers niet voorbij geraken.
Swissbit was van 1992 tot 2000 actief onder de vleugels van Siemens. Sinds 2001 vaart het bedrijf zijn eigen koers. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het om een Duitse onderneming. Swissbit telt vandaag ongeveer 450 medewerkers en NAND-flashgeheugen is het kernproduct. Swissbit fabriceert die oplossingen volledig zelf. Maandelijks rollen er drie miljoen exemplaren van de band.
Extreme omstandigheden
De flash-producten van Swissbit vinden hun weg naar allerlei industriële oplossingen, naast toepassingen voor edge computing, auto’s en vliegtuigen, defensie, infrastructuurbeheer en noem maar op. ‘Er loopt een duidelijke rode draad door de oplossingen die we aanbieden’, zegt Chief Sales & Marketing Officer Matthias Poppel. ‘Het is onze klanten om betrouwbaarheid en een lange levensduur te doen.’ Data News ontmoette het Swissbit-team in Boston, in het kader van de IT Press Tour. Op goed een half uur rijden van de stad heeft het bedrijf een R&D-vestiging.
Vaak vragen klanten garanties tot 2040 voor de flashtoepassingen, zo blijkt, doorgaans binnen een heel veeleisende omgeving. Een oplossing voor flashgeheugen in een betaalautomaat ergens te velde, bijvoorbeeld, moet nu eenmaal bijzonder robuust zijn. Wanneer zo’n toestel in volle zon staat, loopt de temperatuur in de behuizing tijdens de zomermaanden wel op tot 85 graden. Maar evengoed vriest het in de winter stenen uit de grond. ‘Met een gewone consumentenoplossing voor dataopslag kom je er dan niet’, vertelt Matthias Poppel.
Hoge betrouwbaarheid
‘Het gaat vaak om systemen met een vaste functie’, vervolgt hij. ‘Denk aan een gokkast in een casino of een robot in een fabriek. Het zijn systemen die over een zeer lange periode een heel hoge graad van betrouwbaarheid moeten bieden. Dat is een heel andere insteek dan de consumentenmarkt voor flash, waar alle focus op prijs en capaciteit ligt.’
Swissbit past de NAND-flashtechnologie daarom aan in functie van de markten die het ermee bedient. Het geheugen zit bijvoorbeeld in edge servers, waar allerhande toepassingen nood hebben aan opslagcapaciteit buiten het datacenter. ‘Dat kan bijvoorbeeld in een 5G-mast zijn, of in een bewakingscamera’, klinkt het. De Lenovo ThinkEdge SE360 is zo’n edge server. ‘Daar zit een geheugenkaart van Swissbit in met een capaciteit van 1 terabyte. Die verbruikt heel weinig energie en kan een heel hoge temperatuur aan: ideaal voor in een smalle server, waar er geen luchtstroom is. De kaart is bovendien beschermd tegen stroomuitval, zodat de data niet verdwijnen wanneer er geen elektriciteit is.’
Extra hardware voor MFA
De komende tijd wil Swissbit zich meer profileren in de context van cyberbeveiliging. Het bedrijf doet dat met z’n iShield Key: een USB-sleutel voor identiteitsbeheer en gebruikersauthenticatie. Swissbit gooit de sleutel onder meer in de strijd tegen phishing. De meeste security-incidenten zijn terug te voeren tot een aanval met phishing, stelt het bedrijf, waarna buitgemaakte wachtwoorden voor nog meer dataverlies zorgen.
Swissbit omschrijft iShield als een oplossing voor multifactorauthenticatie (MFA) die tegen phishing bestand is. Want bij ‘gewone’ MFA is het in principe nog altijd mogelijk om de tweede factor – bijvoorbeeld een sms met een code – aan het slachtoffer te ontfutselen. Met zo’n USB-sleutel is dat niet geval, omdat je de sleutel fysiek in je bezit moet hebben om de bijkomende factor te kunnen leveren. Swissbit speelt de USB-sleutel daarom uit als een logisch stuk extra hardware in de context van zero trust.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier