Worden usb-sticks echt slechter?

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

‘Vroeger was alles beter’ gaat niet altijd op. Maar een Duits data recoverybedrijf waarschuwt dat dit voor goedkope usb-sticks wel degelijk klopt.

In het tijdperk van cloudopslag, waar gigabytes in enkele minuten worden doorgestuurd, verliezen usb-sticks stilaan hun nut. Maar wie ze nog steeds gebruikt moet opletten: een Duits bedrijf gespecialiseerd in dataherstel waarschuwt dat bepaalde nieuwe usb-sticks opmerkelijk vaker fouten geven, en dus tot dataverlies leiden, dan vroeger.

Het Duitse CBL Datenrettung stelt in een blogpost dat de kwaliteit van geheugenchips in usb-sticks blijft afnemen. Het heeft enkele ernstige aanwijzingen dat fabrikanten minderwaardige chips, die vermoedelijk zijn afgekeurd, worden gebruikt in goedkope sticks.

‘Toen we vorig jaar defecte usb-sticks openden, vonden we een alarmerend hoog aantal minderwaardige geheugenchips met verminderde capaciteit, waarbij het logo van de fabrikant (van de chip, niet van de stick, nvdr) werd verwijderd,’ stelt Conrad Heinicke, managing director van CBL Datenrettung vast.

Slechte microSD-kaarten gerecycleerd

Volgens Heinicke gaat het in veel gevallen eigenlijk om MicroSD-kaarten die niet aan de eisen van de originele fabrikant voldoen, maar nadien op een usb-stick werden gesoldeerd. Hij nuanceert daarbij dat het vooral om goedkope sticks gaat. Het soort dingen die je krijgt als relatiegeschenk, waar sowieso al geen merknaam op staat. ‘Maar we zien dit ook bij merkproducten voorvallen.’

De binnenkant van een usb-stick die eigenlijk bestaat uit een microSD-kaart waar de merknaam werd verwijderd. © CBL Datenrettung

Heinicke wijst ook naar de specifieke technologie van NAND (flashopslag). Vroeger was die gebaseerd op SLC (Single-level cell, één cel per bit). Vandaag is dat QLC (Quadruple level cell, vier celle per bit). Dat maakt dat er meer opslag mogelijk is, maar het vermindert ook het aantal keren dat een geheugenchip kan worden beschreven en uitgelezen.

Regelmatig gebruiken en niet volschrijven

Hoewel het resultaat of de kans op dataverlies zeer willekeurig is, afhankelijk van de kwaliteit, maar ook het gebruik van een usb-stick, is het wel een waarschuwing dat goedkope usb-sticks niet de betrouwbaarste manier zijn om data langdurig te bewaren. CBL geeft daarom ook enkele vuistregels om problemen te voorkomen:

Gebruik kwalitatief goede opslag. Daar valt geen exacte omschrijving van te geven, maar de usb-stick die je als cadeautje kreeg, is in de meeste gevallen niet geschikt om jaren te gebruiken.

Idealiter gebruik je de stick halfjaarlijks of minstens jaarlijks, zodat het mechanisme voor foutencorrectie kan ingrijpen als data uit bepaalde cellen onleesbaar wordt. Ook is het af te raden om zulke sticks volledig vol te zetten, ten voordele van die correctiemechanismen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content