Ja, er zit nog innovatie in bestandssystemen

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De onophoudelijke exponentiële toename van data van de afgelopen jaren – ja, zelfs decennia – heeft niet alleen nadelen. Het zorgt ook voor onophoudelijke innovatie om opslagoplossingen zowel betrouwbaar, schaalbaar als kostenefficiënt te houden. Die innovatie zie je zelfs tot op het niveau van bestandssystemen.

Het is exact hoe het verhaal van MooseFS, een Poolse ontwikkelaar van software voor dataopslag, start. We schrijven 2005 wanneer een groep middelbare schoolvrienden, verenigd in het gamebedrijf Gemius, behoefte had aan een betrouwbare en schaalbare opslagoplossing voor hun groeiende hoeveelheid data. ‘We konden ons geen hoogwaardige hardware veroorloven’, legt Jakub Ratajczak, CEO van MooseFS, uit. ‘Daarom besloten we een eigen project te starten om een parallel bestandssysteem te ontwikkelen. En zo ontstond MooseFS’, leren we.

Verdienen aan licenties en services

Tijdens een persbijeenkomst van de IT Press Tour in Istanbul kondigde datzelfde MooseFS de release aan van de open source versie 4.0 van hun vlaggenschipproduct. Door een gratis open-source versie aan te bieden naast de professionele versie, maakt MooseFS zijn technologie toegankelijk voor een breder publiek, waaronder particulieren, kleine bedrijven en organisaties met beperkte budgetten. ‘Wat we dus altijd al voor ogen hadden voor onszelf toen we met MooseFS startten’, voegt Ratajczak toe. Het is aan de community om met de open source versie verder aan de slag te gaan. ‘Het feit dat de open source en professionele versies meer dan 98% van de code delen, zorgt voor transparantie en vertrouwen’, klinkt het. Het business model is het gekende model rond open source: een groot deel van de software gratis weggeven en geld verdienen aan de verkoop van professionele licenties en extra ondersteunende diensten.

De nieuwe open source versie 4.0 brengt ook een aantal belangrijke verbeteringen met zich mee. Naast een POSIX-compatibel bestandssysteem biedt MooseFS 4.0 nu ook block storage, wat handig is voor virtualisatie en andere toepassingen. Er is met ‘erasure coding’ ook een geavanceerde techniek voor gegevensbescherming en verbeterde ‘tiering’. Daarmee kunnen bedrijven verschillende soorten opslagmedia combineren, zoals SSD’s, NVMe, HDD’s en RAM-schijven, om de kosten te optimaliseren en de prestaties te verbeteren.

Jakub Ratajczak

100% software

MooseFS is een softwarematige oplossing die draait op standaard hardware, waardoor bedrijven geen dure, merkgebonden apparatuur hoeven aan te schaffen. ‘We zijn softwareontwikkelaars’, benadrukt Ratajczak. ‘We houden ons niet bezig met hardware. We verkopen geen hardware of appliances. We zijn uitsluitend gericht op software.’

MooseFS is ontworpen om grote hoeveelheden data veilig en efficiënt op te slaan en toegankelijk te maken. Het systeem verdeelt data over meerdere servers, waardoor parallelle lees- en schrijfoperaties mogelijk zijn en knelpunten worden voorkomen. Daarnaast biedt MooseFS automatische failover-mechanismen en aanpasbare niveaus van dataredundantie, waardoor de beschikbaarheid van data gegarandeerd is, zelfs bij hardwarestoringen. ‘Onze missie is simpel’, zegt Ratajczak. ‘We geven enkel en alleen om data. We willen dat de data van onze gebruikers, niet alleen onze klanten, veilig en toegankelijk is op de lange termijn.”

Wie zijn de klanten van MooseFS?

MooseFS wordt gebruikt door een breed scala aan klanten, variërend van kleine bedrijven tot grote ondernemingen en overheidsinstellingen. ‘We hebben klanten in elke branche en op elk continent’, zegt Ratajczak trots, ‘van media- en entertainmentbedrijven tot wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en financiële dienstverleners.’

Nee, we zijn niet op zoek naar een lucratieve exit’
Jakub Ratajczak

Jakub Ratajczak

CEO MooseFS

En de concurrenten?

De markt voor gedistribueerde bestandssystemen en parallelle dataopslag groeit snel. MooseFS concurreert met zowel commerciële als open-source alternatieven, zoals Ceph, GlusterFS en Lustre. ‘Maar we zijn geen startup, laat dat duidelijk zijn’, zegt Ratajczak. ‘We zijn al bijna 20 jaar actief én winstgevend. We hebben geen externe investeringen nodig. Dit geeft onze gebruikers het vertrouwen dat we er ook op de lange termijn zullen zijn om hun data veilig te houden. En nee, we zijn niet op zoek naar een lucratieve exit’, lacht Ratajczak ons nog toe. ‘We blijven verder innoveren en ontwikkelen. We werken momenteel aan een meer gedistribueerde versie van het systeem om klanten te ondersteunen die datacenters hebben verspreid over verschillende steden, landen of zelfs continenten.’ Daarnaast zijn er ook plannen om object storage toe te voegen aan MooseFS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content