Wat zegt het Vlaams regeerakkoord over digitalisering en ICT?

Vlaams Minister-President Matthias Diependaele. © BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM
Pieterjan Van Leemputten

De nieuwe Vlaamse regering wil meer aandacht voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Ook digitalisering komt meermaals aan bod en Digitaal Vlaanderen wordt fors uitgebreid. Maar de cijfers en details blijven afwezig.

Ongeveer 126 keer komt de term ‘digitaal’ of ‘digitalisering’ voor in het meer dan 200 pagina’s tellend regeerakkoord. Wat mogen we de komende vijf jaar verwachten?

De Vlaamse overheid wil dat de gezamenlijke investeringen in onderzoek & ontwikkeling (O&O) naar vijf procent van het bruto binnenlands product gaan. Binnen de overheid wordt dat 1 procent. Het zal ook kijken of de verschillende financieringskanalen kunnen gerationaliseerd worden voor efficiëntiewinsten. De vier strategische onderzoekscentra, imec, VIB, VITO en Flanders Make, worden daarbij ten volle ingezet.

FTI

Flanders Technology and Innovation, kortweg FTI, blijft een tweejaarlijks technologiefestival dat in verschillende steden zal plaatsvinden. Onder diezelfde vlag wil de Vlaamse overheid dat er meer burgers actief worden betrokken bij burgerwetenschapsprojecten. Dat gaat dan over het verzamelen of analyseren van data en het bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.

Digitaal Vlaanderen

Het Agentschap Digitaal Vlaanderen krijgt een grotere rol binnen de overheid. Het zal de architectuur, interoperabiliteit en efficiëntie van digitale initiatieven centraal organiseren en opvolgen. Daarbij vermeldt het regeerakkoord expliciet dat een aantal centrale bouwstenen, zoals de digitale aanmelding en de digitale handtekening, de norm worden in elk digitaal project.

Het MAGDA platform (MAximale GegevensDeling tussen Administraties) wordt opgeschaald naar een Vlaams data-integratieplatform. Zo moet de dienst klaar zijn voor het AI-tijdperk en ook in de toekomst proactief kunnen werken. Dat moet er onder meer voor zorgen dat rechten automatisch worden toegekend aan burgers.

In het verlengde daarvan komt er binnen Digitaal Vlaanderen een AI-expertisecentrum om ambities en kennis te bundelen. Daar zullen ook de richtlijnen komen om binnen de overheid verantwoord met AI om te gaan. Digital twins worden ingezet om de impact van nieuwe regelgeving beter in te schatten.

Vlaanderen wil ook afspraken met andere beleidsniveaus en overheden over het kosteloos uitwisselen van data. Het gaat daarbij onder meer over toegang tot het rijksregister van de FOD Binnenlandse Zaken of de kruispuntbank van rijbewijzen. De coördinatie hiervan komt eveneens bij Digitaal Vlaanderen.

Open API’s

Ook wil de Vlaamse regering dat er meer aandacht komt voor interoperabiliteit tussen software en informatiesystemen bij lokale besturen en bij de Vlaamse en Federale overheid. In plaats van zelf koppelingen te maken, of data over te tikken, wil het meer inzetten op open API’s om data uit bestaande gesloten en monolithische systemen te ontsluiten. Daarbij wordt gesteld dat gestandaardiseerde API’s die problematiek kunnen oplossen.

Onderwijs

Onder de vorige legislatuur werd er onder de noemer ‘Digisprong’ fors geïnvesteerd door voormalig onderwijsminister Ben Weyts. Het nieuwe regeerakkoord wil die investering herhalen rond noodzakelijke ICT-infrastructuur voor leerlingen, leraren en schoolteams.

Wel blijft het niet helemaal duidelijk of het om een volledige herhaling, met vergelijkbaar budget, gaat, of enkel om een investering in de noodzakelijke infrastructuur.

Er wordt ook geïnvesteerd in digitalisering van procedures om de planlast voor scholen te beperken en scholen moeten een beleid hebben rond digitalisering in hun school. Die digitalisering van administratieve processen komt er ook in de cultuursector.

5G en piraterij

Twee opmerkelijke passages in het regeerakkoord: Vlaanderen wil met de federale overheid onderhandelen over een hoger aandeel in de verdeling van de eenmalige en jaarlijkse opbrengsten van de 5G-veiling. Dat is een discussiepunt dat al jaren loopt, en destijds ook de 5G-veiling een tijd liet uitstellen. Wie precies welk deel van die koek krijgt, wordt dus de komende legislatuur onderhandeld.

Ook staat er te lezen dat Vlaanderen samen met de federale overheid wil samenwerken op het vlak van digitale piraterij. Maar wat dat concreet wil zeggen wordt niet verduidelijkt.

Overal digitalisering

Tot slot worden een hoop zaken die onder de Vlaamse bevoegdheid vallen verder gedigitaliseerd. De rijopleiding (vermoedelijk vooral het theoretische luik) valt daar onder. Maar ook bij de binnenvaart moet bijvoorbeeld het dienstboekje voor varend personeel digitaal kunnen.

Rond toerisme moet er aandacht komen voor technologische innovatie en digitalisering voor de beleving voor gasten.

Over datanutsbedrijf Athumi blijft het regeerakkoord beknopt. De organisatie wordt omschreven als derde partij die burgers en bedrijven controle geeft over hun eigen data, maar dat is geen nieuw gegeven.

Bij alles rond gezondheid wordt Vitalink de spil in de Vlaamse gezondheidstoepassingen. Ook komt er een digitale assistent met aandacht voor wie minder digitaal vaardig is. Rond gezondheid wordt er gekeken naar digitale aanvullende initiatieven om de zorg te ontlasten, maar met de nadruk dat die geen fysiek contact zal vervangen. 

Veel digitaal, weinig financiële details

In het algemeen lijkt de nieuwe Vlaamse regering op digitaal vlak vooral het werk van de regering Jambon verder te zetten, waarbij digitalisering een groot onderdeel wordt om de administratieve vereenvoudiging te ondersteunen. Sectorfederatie Agoria laat alvast weten dat het blij is met de ambitie om de regeldruk te verminderen en dat er minimumdoelen rond STEM-vaardigheden komen in het lager onderwijs, wat de instroom in die richtingen bevordert.

Maar tegelijk wordt er in het hele regeerakkoord niet over bedragen gesproken. Van alle investeringen in innovatieve zaken, in digitalisering, in het vervangen van papieren procedures is het momenteel raden hoeveel geld er voor wordt ingezet en hoeveel dat zal kunnen besparen. Dat wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat die ambities dode letter blijven, maar het maakt het moeilijk om te weten welke initiatieven en plannen de grootste prioriteiten krijgen en de meeste slaagkansen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content