Agoria neemt afscheid van Paul Soete
Agoria heeft met een symbolische ‘indexkorf’ afscheid genomen van Paul Soete die ruim 12 jaar de ceo was van de belangenvereniging. Marc Lambotte is nu officieel de nieuwe ceo.
Agoria heeft met een symbolische ‘indexkorf’ afscheid genomen van Paul Soete die ruim 12 jaar de ceo was van de belangenvereniging. Marc Lambotte is nu officieel de nieuwe ceo.
Tijdens het jaarlijkse corporate event van Agoria in de Brusselse Square loofde voorzitter Christ’l Joris afscheidnemend ceo Paul Soete voor zijn ‘sterk karakter’, zijn scherpe pen en het feit dat hij nooit een blad voor de mond nam. Als geschenk kreeg Paul Soete een ‘indexkorf’ voor zijn jarenlang gevecht tegen de index: “Hij maakte er een sport van. ” Dat Paul Soete een verwoed twitteraar is kwam ook tot uiting: “Volgens mij is twitter voor hem uitgevonden,” lachtte Christ’l Joris. Paul Soete grapte dat hij “een sabatical op twitter zou nemen, voor een week.”
Tegelijk werd ook de nieuwe ceo voorgesteld. Marc Lambotte mocht al een vijftal maanden inrijden bij Agoria en maakte daarvan gebruik om heel wat bedrijfsleden te bezoeken. “Mijn vader was een metaalarbeider, een lasser, en waarschuwde me destijds voor Fabrimetal (de vroegere naam van Agoria) als de baarlijke duivel. Ik ben ervan overtuigd dat Agoria uitstekend werk verricht.” Marc Lambotte is afkomstig van Unisys en werd begin dit jaar al aangeduid als de opvolger van Paul Soete. Agoria telt zowat 450 it-bedrijven onder zijn 1.700 bedrijfsleden.
In het aansluitende debat tijdens het event werd ook meermaals uitgehaald naar de al te dure loonkost in ons land. Bernard Delvaux, ceo van Sonaca vertelde dat hij met de overheid praat over 20% loonkostvermindering. Hij pleit tevens voor een echt industrieel beleid, gekoppeld aan een protectionistische aanpak in Europa. Martine Reynaers, ceo van Reynaers Aluminium had het zelfs over 30% loonkostvermindering voor de werkgever. Zij vindt dat de overheid moet zorgen voor een ondernemersklimaat en meer ‘risico-appetijt’. Ronnie Leten, ceo van Atlas Copco, waarschuwde ook voor de loonlast, maar gaf toch aan dat de kennis en innovatie in België sterk is. Hij is voorstander van een grotere competiviteitsdrift in ons land. “We doen niet genoeg aan welvaartscreatie. We verdelen de rijkdom van een steeds kleinere koek,” gaf tenslotte Eric Van Zele, ceo van Barco mee.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier