Alibaba krijgt nieuwe ceo

De Chinese e-commerce gigant Alibaba heeft een nieuwe topman aangesteld. Jonathan Lu Zhaoxi zal oprichter en huidig ceo Jack Ma vervangen. Ook bij Sony komt er een kleine stoelendans.

De machtswissel staat gepland voor 10 mei. Ma blijft wel voorzitter van het bedrijf en blijft betrokken bij de strategie en ontwikkeling.

Alibaba is aan een stevige opmars bezig. Zo sterk dat het met zijn eigen groei de aandelenkoers van Yahoo, dat een vijfde van het Chinese bedrijf bezit, een duw in de rug gaf. Aldus AllthingsD.

De nieuwe topman werkt al sinds 2000 voor Alibaba in verschillende posities. Momenteel is hij chief data officer en verantwoordelijk voor Aliyun OS, het mobiele besturingssysteem van het bedrijf.

Ook bij Sony staat er een machtswissel op til. Hier vertrekt Howard Stringer, voorzitter van de raad van bestuur. Stringer was van 2005 tot februari 2012 ceo van het bedrijf tot hij die functie doorgaf aan Kazuo Hirai. Sindsdien was hij voorzitter van het bedrijf maar ook in die functie stopt hij vanaf juni.

Stringer, een ex-journalist en voormalig producer en voorzitter bij CBS, zal zich volgens de New York Times blijven inzetten voor liefdadigheid, onderwijs en geneesmiddelen. Ook blijft hij actief bij het American Film Institute.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content