Alle ontwikkelaars gebuisd bij ‘te moeilijk’ examen overheid
Een examen van de Vlaamse overheid voor de job van softwareontwikkelaar was een maat voor niets en moet opnieuw georganiseerd worden wegens ‘buitensporig moeilijk. Iedereen is gebuisd, zo schrijft De Standaard dinsdag.
Een examen van de Vlaamse Overheid voor de job van softwareontwikkelaar was een maat voor niets en moet opnieuw worden afgenomen. De test was zo moeilijk, dat iedereen gebuisd is. Dat schrijft De Standaard dinsdag. Een vijftigtal kandidaten verzamelde 3 weken geleden in de Antoon Van Dijckzaal in het Vlaamse Parlement voor een selectieproef voor de job van software developer bij de Vlaamse overheid.
Het resultaat van het selectie-examen was ronduit dramatisch. “Alle kandidaten zijn gebuisd”, zegt directeur Administratie van het Vlaamse Parlement Bart Martens. “Al bleek dat niets te maken te hebben met het niveau van de sollicitanten.”
“Omdat onze opzichters al een vermoeden hadden, hebben we de vragen bijna onmiddellijk na het examen doorgenomen. Helaas bleken ze veel te moeilijk voor de job die wij voor ogen hebben, én waarvoor deze sollicitanten zich kandidaat hadden gesteld. Ik kan het weten, want ik ben zelf ook informaticus’, aldus Martens.
Eén van de kandidaten bevestigt aan De Standaard. “Dit was meer een selectieproef op het niveau van Steve Jobs.” De man kreeg nu een e-mail met daarin de droge mededeling dat “de vragen niet relevant en niet geschikt waren om de theoretisch-inhoudelijke kennis van de kandidaten te testen.”
Tweede kans? Dat de vergissing niet op voorhand is opgemerkt, heeft zo zijn redenen. “Niemand van de Vlaamse overheid krijgt op voorhand de vragen te zien, om eventuele fraude met examenvragen voor 100 procent te kunnen uitsluiten”, aldus nog de directeur.
“Het is een onafhankelijk expert, in dit geval aangesteld door het gespecialiseerde selectiebureau Berenschot, die de vragen heeft opgesteld. Weliswaar na 2 uitvoerige vergaderingen waarbij wij het profiel voor deze job hadden toegelicht. We begrijpen ook niet goed hoe dit zo fout is kunnen lopen.”
De Vlaamse overheid gaat de kosten voor de organisatie van dit examen nu op de externe firma verhalen. “We betreuren echter vooral de imagoschade die we bij onze sollicitanten hebben opgelopen. Hopelijk zien ze het zitten om nog een tweede keer aan de test deel te nemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier