Brugge schuldig voor vertrek Philips?

“Dossiers voor bedrijventerreinen in het slop door gekibbel over voetbalstadion.”

“Alle dossiers voor nieuwe bedrijventerreinen zitten in het slop omwille van het gekibbel over het voetbalstadion. Dit is de wereld op zijn kop.” Zo luidt de reactie op de stad Brugge van de Kamer van Koophandel op het vertrek van TP Vision naar Gent. TP Vision, de joint venture tussen Philips en het Chinese TPV die een innovatiecentrum uitbaat in Brugge, verhuist naar Gent met het verlies van 70 banen tot gevolg. “Dit leidt tot een aanzienlijke braindrain en jobverlies voor de Brugse regio”, reageert regioverantwoordelijke Bart Vansevenant. “Een streek die economisch vooruit wil, moet continu kunnen beschikken over voldoende goed uitgeruste en goed ontsloten bedrijvenzones. Brugge heeft die niet.”

“De Brugse regio betaalt nu de tol van een sinds vele jaren falend beleid inzake de ontwikkeling van bedrijventerreinen”, klinkt het scherp. “Brugge laat zich door Gent de kaas van het brood eten. Gelukkig gaat het om een verhuis naar een naburige regio. Een buitenlandse verhuis of volledige stopzetting van de activiteiten was nog dramatischer geweest”, besluit Vansevenant.

Ondanks het voornemen om een derde van de jobs te schrappen, benadrukt TP Vision dat een “groot aantal hoogtechnologische jobs behouden blijft in Vlaanderen”. In Gent wil TP Vision onder meer verder werken aan ontwikkelingen rond productdesign en Smart TV (internetfuncties op televisie).

“Ondanks de reductie van een aantal functies op de site in Brugge, komt deze beslissing aan als een opluchting”, aldus het bedrijf in een mededeling. “Ondanks de economisch moeilijke tijden, blijft een groot aantal hoogtechnologische jobs behouden in Vlaanderen. De investering heeft bovendien, vanwege de samenwerking met kennisinstellingen, overheden en andere bedrijven, een belangrijke impact op de versterking van de regionale kenniseconomie, en dit precies op die gebieden die Vlaanderen en Gent als belangrijke economische speerpunten voor de toekomst zien.”

De onderzoeksgebouwen op het Technologiepark van de Universiteit Gent zullen vanaf eind 2013 deel uitmaken van een open innovatiesite voor ICT en materialentechnologie. “Eén van de sterktes van Gent is juist die nauwe samenwerking tussen bedrijven en de verschillende kennisinstellingen zoals de Universiteit Gent en het IBBT. Dit gaf mede de doorslag om in Vlaanderen actief te blijven.”

Ceo Maarten De Vries zegt dat de investeringen aantonen dat TP Vision “Vlaanderen niet alleen honoreert als bakermat van de TV-productontwikkeling, maar ook als een kennisplatform én een springplank naar de toekomst”. Hij zegt verder dat Vlaanderen belangrijk is voor de innovatie-ambities van het bedrijf.

Bron: Belga

Partner Content