Hoofdonderzoeker verlaat ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI

Sutskever in 2023 © Getty Images

Ilya Sutskever, medeoprichter en hoofdonderzoeker van OpenAI, verlaat het bedrijf. Dat heeft de ontwikkelaar van ChatGPT bevestigd. Sutskever was vorig jaar een van de bestuursleden die aandrong op het vertrek van CEO Sam Altman, die echter na enkele dagen alweer terugkeerde.

In november vorig jaar ging een schokgolf door de technologiewereld. OpenAI zetten zijn CEO Sam Altman aan de deur wegens onenigheid over de snelheid waarmee artificiële intelligentie moest worden ontwikkeld. Investeerders en personeelsleden gingen in het verzet en enkele dagen later zat Altman weer aan het stuur. Sutskever verklaarde nadien dat hij spijt had. Hij verdween uit de raad van bestuur en er zou bekeken worden hoe de computerwetenschapper verder kon werken bij OpenAI.

In een bericht op X, het vroegere Twitter, zegt Sutskever dat hij aan een project gaat werken dat voor hem ‘persoonlijk betekenisvol’ is. Sam Altman zegt in een blogpost bedroefd te zijn over het vertrek van zijn ‘goeie vriend’. ‘OpenAI zou niet zijn wat het is, zonder hem.’ Met Jakub Pachocki heeft OpenAI al meteen een nieuwe Chief Scientist aangesteld. Pachocki werkt sinds 2017 bij het bedrijf en leidde de ontwikkeling van het AI-model GPT-4.

Partner Content