Computer van 16 Pond leert programmeren
De spotgoedkope Raspberry Pi computer wil in Groot Brittannië meer kinderen introduceren in de wereld van programmeren.
De spotgoedkope Raspberry Pi computer wil in Groot Brittannië meer kinderen introduceren in de wereld van programmeren.
Wie ooit op een (Britse) Sinclair ZX 81 of Spectrum als kind of jongere leerde programmeren, herinnert zich allicht nog het gevoel van fierheid (en macht) dat je zo’n ding je wil kon opleggen. De Raspberry Pi Foundation http://www.raspberrypi.org/ wil met zijn spotgoedkope computertjes jongeren opnieuw toegang bieden tot alle mogelijkheden van een computer.
Na zes jaar ontwikkeling is de Raspberry Pi nu verkrijgbaar, op basis van een processor met een ARM-architectuur, met 256MB Ram-geheugen, een SD-card slot voor externe opslag en een USB poort – dit is het Model A voor ca. 16 Pond of 25 Dollar. Het iets duurdere Model B (ca. 22 Pond of 35 Dollar) beschikt tevens over een Ethernet poort. Het toestel draait onder Linux (Debian) en kan worden geprogrammeerd in Python (gebundeld), C, Perl en de eertijds bijzonder populaire (en krachtige) BBC Basic. Op termijn zal de ‘community’ rond de Raspberry Pi nog andere besturingssystemen en programmeertalen beschikbaar maken. Het toestel wordt wel zonder beeldscherm, toetsenbord en muis geleverd.
Het doel is onverbloemd het informatietechnologie-onderwijs te hervormen: weg van het puur aanleren van ‘kantoor- en secretariaatstoepassingen’ naar meer inzicht in wat ict in zijn mars heeft.
Of zoals mede-initiatiefnemer Dr Eben Upton stelt, “het gaat erom kinderen creatief met computers te laten omgaan, er interessante dingen mee te doen. En dat hoeft zelfs geen programmeren te zijn. Het kan kunst zijn, of design, gewoonweg computers creatief gebruiken.”
Het voordeel van de Raspberry Pi is dat jongeren al makkelijker gaan experimenteren op een goedkoop systeem, zonder vrees om een duurder (en complexer) toestel schade te berokkenen. Met meer inzicht in informatie technologie op zich en in de mogelijkheden ervan in het algemeen, kunnen allicht meer jongeren interesse krijgen voor het volgen van ict-gerichte opleidingen.
Groot Brittannië is overigens niet aan een proefstuk toe met een computer die specifiek educatief van opzet is. In 1981 introduceerde de BBC de gelijknamige BBC Microcomputer in het kader van een televisieserie over microcomputers, eveneens in een Model A en Model B.
De machines werden tevens op bijzonder grote schaal en met veel succes in het onderwijs aangewend. De ontwerper van het toestel, Acorn Computers, creëerde voor de opvolger van de BBC micro de ARM-processor, waarvan de nazaten vandaag het hart van miljoenen mobiele systemen vormen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier