Cosgrave op breedbandsatelliet in Polen

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De gewezen Belgacom-topvrouw gaat satellietdiensten aanbieden in Polen.

De gewezen topvrouw van Belgacom, Bridget Cosgrave gaat met haar nieuwe onderneming ‘Every European Digital’ breedbandsatellietdiensten aanbieden in Polen. Ze hoopt op minstens 50.000 gebruikers binnen de drie jaar. Bridget Cosgrave, destijds verantwoordelijk voor de corporate afdeling van Belgacom en de uitbouw van Belgacom International Carrier Services, reist tegenwoordig heel wat rond in Polen. Zopas is in Warschau de hoofdzetel geopend van Every Digital Europe Poland.

Het is de bedoeling om breedbandsatellietdiensten aan te bieden met een debiet van 512 upstream en 2 Mbit/s downstream. Daarover wordt nog onderhandeld met aanbieder SES uit Luxemburg.

Ook het Belgische Newtec is erbij betrokken. “Polen loopt achter op het vlak van breedbanddiensten. Het heeft een penetratie van 16 procent op het vaste netwerk en 9% op mobiele netwerken.” Om die kloof te dichten heeft de Europese Unie een budget voorzien van 1,18 miljard euro. Daarvan is tot nog toe 15% toegewezen.

“Wij richten ons in de eerste plaats op vier regio’s in het Oosten van Polen, goed voor zo’n 371.000 gezinnen. In die streek zijn ook zo’n 48.000 landbouwers actief waarvan 98% nog niet online zijn,” vertelt Bridget Cosgrave. Zij is nog op zoek naar bijkomende investeerders. Het gaat in een eerste fase om zo’n 500.000 euro.

Cosgrave heeft ook plannen om gelijkaardige diensten aan te bieden in onder andere Oekraïne en Slovakije.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content