De omgekeerde piramide
De terugval in het aantal studenten informatica resulteert toch in een ietwat verontrustende leeftijdsverdeling onder de respondenten van de Data News salarisenquête.
De terugval in het aantal studenten informatica resulteert toch in een ietwat verontrustende leeftijdsverdeling onder de respondenten van de Data News salarisenquête.
Dat het percentage ict’ers jonger dan 25 erg laag ligt, is niet meer dan logisch. De meeste mensen van die leeftijd zijn allicht nog aan het studeren. Dat het percentage respondenten van ’25 tot 29 jaar’ merkbaar lager ligt dan pakweg de groep tussen 35 en 40, is wel verontrustend. Normalerwijze heb je altijd een aantal personen die later uit het beroep stappen, waardoor het leeftijdsverloop in een beroep normalerwijze een gewone piramidevorm aanneemt. Meer nog, uit de enquête blijkt 22 procent van de ict-respondenten 45 jaar of ouder te zijn (wat natuurlijk wel een brede leeftijdsgroep is, die theoretisch tot 65 jaar loopt…), waarna elke lagere leeftijdscategorie voor een lager percentage tekent. Dat is 22 procent voor de ’40-44 jaar’ categorie, 20 procent voor ’35-40 jaar’, 18 procent voor ’30-34 jaar’ en 14 procent voor ’25-29 jaar’.
Bij de loontrekkenden zit liefst 44 procent in de leeftijdscategorie boven 40 jaar, terwijl bij de zelfstandige ict’ers/freelancers 31 procent ouder is dan 45 jaar. In dat laatste percentage zitten ongetwijfeld heel wat informatici die al dan niet vrijwillig eieren voor hun geld hebben gekozen en het hopelijk lucratievere traject van zelfstandige bewandelen. Bij de loontrekkenden met een zelfstandig (ict-)bijberoep piekt het percentage (29 procent) in de groep van ’35- tot 39-jarigen’.
Lees het volledige verslag van de Data News salarisenquête in de ICT Guide die u vandaag samen met nummer 24 ontvangt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier