De (ontslagen) it’er gluurt mee
Maar liefst 88% van de it-administrators zegt dat vandaag nog snel gevoelige bedrijfsinformatie zou stelen wanneer hij te horen krijgt dat hij morgen ontslagen wordt.
Maar liefst 88% van de it-administrators zegt dat vandaag nog snel gevoelige bedrijfsinformatie zou stelen wanneer hij te horen krijgt dat hij morgen ontslagen wordt.
Als u door het sombere economische klimaat, overweegt om een it’er buiten te gooien, dan gaat u maar beter weloverwogen tewerk. Want maar liefst 88% van de it-administrators zegt dat hij er niet zou voor terugdeinzen om gevoelige bedrijfsinformatie te stelen wanneer hij zijn C4 voor zijn neus krijgt.
Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat beveiligingsfirma Cyber-Ark liet uitvoeren onder 300 it-security professionals. De gelegenheidsdieven zeggen dat ze het in het geval van een ontslag onder meer gemunt zouden hebben op de paswoorden van de ceo, de klantendatabase, de R&D-plannen, financiële verslagen, plannen voor acquisities en fusies én de lijst met de zogeheten ‘privileged passwords’ – zeg maar de virtuele loper waarmee je toegang krijgt tot zowat alle digitale informatie van het bedrijf.
De onderzoekers menen dat heel veel ceo’s zich nog steeds onvoldoende bewust zijn van dit gevaar. “De it-jongens hebben in heel veel gevallen toegang tot zowat alles. Wanneer iemand van hen ontslagen wordt, is het ontzettend belangrijk dat die meteen zijn toegangsrechten verliest”, zegt Udi Mokady, ceo van Cyber-Ark.
Overigens gaf 1 op 3 ondervraagde it’ers ook toe dat hij weleens rondsnuffelt op het netwerk, op zoek naar confidentiële informatie zoals details over iemands verloning of een stukje proza uit iemand mailbox. “Je kan het best mogelijke beveiligingssysteem ter wereld installeren, maar als je personeel niet respectvol omgaat met de informatie waar het toegang toe heeft, dan zal die informatie zeker de verkeerde weg opgaan”, concludeert Udi Mokady.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier