Flinke boost in aantal ICT-starters
Het aantal startende ICT-bedrijven in België is er in de eerste 9 maanden van dit jaar met 25 procent op vooruit gegaan.
Het aantal startende ICT-bedrijven in België is er in de eerste 9 maanden van dit jaar met 25 procent op vooruit gegaan.
Het totale aantal startende bedrijven, over alle sectoren heen, steeg in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 1,4 procent. Dat meldt werkgeversorganisatie Unizo. “Een minieme stijging, maar een voorzichtig teken van herstel”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt aan persagentschap Belga.
Doch voor de ict-sector ziet het plaatje er op dit moment heel wat anders uit. In de eerste 9 maanden van 2010 telt Unizo 25 procent meer ict-bedrijven dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij die starters gaat het veelal over eenmanszaken en zelfstandigen (in hoofd- en bijberoep).
Vooral in de provincies Limburg (+15,4%) Antwerpen (+25%), Henegouwen (+23%), Luxemburg (+23,5%) en Luik (+32,5%) is er echt een opvallende vooruitgang. Enkel in Brussel, Namen, Vlaams-Brabant en vooral West-Vlaanderen is er een daling te noteren.
Antoon Schockaert, ict-adviseur van de studiedienst van Unizo, ziet een mogelijke verklaring voor de stijging in de nasleep van de crisis, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. “Werkgevers waren in 2010 vermoedelijk minder bereid om ict-werknemers in vast dienstverband aan te nemen. Maar gezien de economie in 2010 langzaamaan wel uit het diepe dal kwam, kwamen de ict-projecten die voor de crisis op stapel stonden opnieuw aan de orde. Daardoor stijgt ook de vraag naar freelance it’ers. Aan de aanbodzijde vereist de opstart als zelfstandige in ict weinig voorafgaande investeringen, opstart- en werkingskosten en opstartrisico. Het is dus vrij eenvoudig om als zelfstandige ict-consultant aan de slag te gaan.”
De cijfers maken ook geen onderscheid tussen starters in hoofd- of in bijberoep. “Een bijkomende verklaring kan er dus in bestaan dat veel ict’ers naast hun gewone job ook in bijberoep werken als freelancer”, aldus nog Schockaert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier