Hendrik Bogaert wil ploegenarbeid voor federale IT

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Hendrik Bogaert (CD&V), de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, legt op de ministerraad later vandaag een plan voor om ploegenarbeid in te voeren in de ambtenarij – ook voor it-medewerkers.

Hendrik Bogaert (CD&V), de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken, legt op de ministerraad later vandaag een plan voor om ploegenarbeid in te voeren in de ambtenarij – ook voor it-medewerkers.

Volgens de staatssecretaris komen er ook in de ambtenarij steeds meer banen waarbij het nodig is dat er dag en nacht gewerkt wordt. Een systeem voor ploegenarbeid bestond nog niet voor ambtenaren, en daar wil Bogaert nu verandering in brengen.

Hij stelt voor om het brutoloon van wie tijdens weekdagen in een ploegenstelsel werkt maar niet ’s nachts, met 10 procent te verhogen. Als die shifts uitsluitend weekend- en/of nachtwerk inhouden, wordt het basisloon met 20 procent opgetrokken.

‘Dure consultants’

De eerste belangrijke groep die in dit nieuwe systeem gaat stappen, zijn douaniers, maar Bogaert denkt ook uitdrukkelijk aan it-medewerkers. De bedoeling is dat vooral it-medewerkers die dag en nacht moeten waken over kritische systemen in het ploegensysteem kunnen stappen. “Nu wordt daarvoor vaak nog een beroep gedaan op consultants en dat kost handenvol geld”, zegt Bogaert daarover in De Standaard.

Naast de invoering van ploegenarbeid, komt er ook een eenvormig systeem voor alle federale ambtenaren om de prestaties te vergoeden buiten de normale diensturen. Bogaert is er vrij gerust in dat het plan goedgekeurd zal worden door de ministerraad. Maar dan volgt allicht de moeilijkste klus: het overtuigen van de vakbonden. “Sommige ambtenaren zullen erop vooruitgaan, maar er zullen er ook zijn die minder zullen verdienen”, geeft Bogaert toe. “In sommige administraties wordt vandaag voor zondagswerk het loon verdrievoudigd”, aldus nog Bogaert in De Standaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content