‘Het nieuwe werken is antwoord op crisis’
Zes op tien Belgische werknemers is van mening dat ‘het nieuwe werken’ – flexibele werkplekken, telewerken, het gebruik collaborationtools, … – een efficiënt middel zou kunnen zijn om de economische crisis te bestrijden. Dat blijkt uit de vierde ICT-Barometer van it-dienstenbedrijf Getronics. Getronics schakelde Insite Consulting in om 1536 Belgische werknemers te bevragen. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op 10 werknemers denken dat de economische crisis nadelig is geweest voor zijn bedrijf. 1 werknemer op 4 vindt bovendien dat zijn baan onder de crisis lijdt. Als antwoord daarop ziet 60 procent van de respondenten wel heil in ‘het nieuwe werken’.
Zes op tien Belgische werknemers is van mening dat ‘het nieuwe werken’ – flexibele werkplekken, telewerken, het gebruik collaborationtools, … – een efficiënt middel zou kunnen zijn om de economische crisis te bestrijden. Dat blijkt uit de vierde ICT-Barometer van it-dienstenbedrijf Getronics.
Getronics schakelde Insite Consulting in om 1536 Belgische werknemers te bevragen. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op 10 werknemers denken dat de economische crisis nadelig is geweest voor zijn bedrijf. 1 werknemer op 4 vindt bovendien dat zijn baan onder de crisis lijdt. Als antwoord daarop ziet 60 procent van de respondenten wel heil in ‘het nieuwe werken’.
Overschakelen op het ‘nieuwe werken’ zou bedrijven besparingen op het vlak van werkruimte en transportkosten opleveren, nieuw talent aantrekken omdat de afstand tot het bedrijf niet langer als een hinderpaal wordt gezien, het absenteïsme verlagen en de productiviteit en efficiëntie voor de werkgevers verbeteren.
Volgens de studie van Getronics zouden de ict- en industriële sector het verst gevorderd zijn op vlak van ‘het nieuwe werken’. Vooral de farmabedrijven zijn, binnen die industriële sector, koplopers. De overheid en de gezondheidssector hebben – enkele sterke voorbeelden, zoals de FOD Sociale Zekerheid, buiten beschouwing gelaten – nog heel wat werk voor de boeg. Het gaat dan vooral over de werkomgeving (flexdesks, inrichting, efficiënt telewerk mogelijk, …), de werkorganisatie (processen, visie van werkgever, …) en de ict-faciliteiten.
39 procent van de bedrijven past vandaag tegenwoordig al het principe van de ‘floating desks’ toe, een stijging van 6 procentpunten tegenover vorig jaar. Ongeveer 49 procent van de werknemers kan van thuis uit werken. 61 procent van de werknemers die dat niet doen, zou graag kunnen telewerken. De voornaamste hinderpalen daarvoor zijn de aard van het werk (55%) en de werkgever die geen toestemming geeft (34%).
Besparingen Getronics, dat zelf het nieuwe werken (alias ‘New World of Work’) sterk pusht, heeft nu anderhalf jaar na de invoering van het concept in het eigen bedrijf ook de resultaten bekend gemaakt van die oefening. Het bedrijf, waar 250 mensen aan de slag zijn, spreekt van sterke besparingen. Zo daalden de aanwervingskosten naar eigen zeggen met bijna 200.000 euro, omdat het personeelsverloop 3% lager lag. Getronics ontving 20% meer spontane sollicitaties en de externe aanbevelingen door Getronics-medewerkers stegen met maar liefst 50%. Verder zegt het bedrijf 212.000 euro aan transportkosten bespaard te hebben (waarvan 42.000 euro aan autokosten), omdat 80% van de 250 werknemers één dag per week telewerkt. De hogere productiviteit van de medewerkers door het gebruik van nieuwe technologieën leverde het bedrijf 62.000 euro op en de inkrimping van de benodigde kantoorruimte was nog eens goed voor 625.000 euro aan besparingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier