HoGent vormt werkzoekenden om tot informatici
In navolging van de XIOS Hogeschool Limburg, stapt nu ook de Hogeschool Gent in het Switch2IT-opleidingsprogramma van VDAB en sectorfederatie Agoria. Opzet is om werkzoekenden via ‘blended learning’ op te leiden tot bachelor in de toegepaste informatica.
In navolging van de XIOS Hogeschool Limburg, stapt nu ook de Hogeschool Gent in het Switch2IT-opleidingsprogramma van VDAB en sectorfederatie Agoria. Opzet is om werkzoekenden via ‘blended learning’ op te leiden tot bachelor in de toegepaste informatica.
Het is geen geheim dat er nog steeds een structureel tekort is aan informaticaprofielen op de Belgische arbeidsmarkt. Agoria, de federatie van de technologische industrie, becijferde onlangs nog dat er 11.753 vacatures zijn in België en voorspelt niet meteen beterschap. Het aantal vacatures voor it-profielen in de VDAB-vacaturedatabank bevestigt deze tendens.
Omdat de licht stijgende studenteninstroom in informaticaopleidingen geen oplossing op korte termijn biedt, startten Agoria, VDAG en de HoGent met een nieuw werk-leertraject dat eerder ook al door de XIOS Hogeschool Limburg aangeboden werd. ‘Switch2IT’ biedt werkzoekenden in de it-sector de kans om in een traject met gemengde leervormen het diploma van bachelor toegepaste informatica te halen.
Blended learning
Geselecteerde deelnemers – gemotiveerde werkzoekenden zonder een diploma hoger onderwijs die minstens 2 jaar lang geen voltijds onderwijs meer genoten hebben – starten deze maand met een 3-wekend durende introductiemodule in het informatica-opleidingscentrum van VDAB in Dendermonde. Wie hiervoor slaagt, start vervolgens met een beroepsopleiding tot softwareontwikkelaar (Java Enterprise ontwikkelaar of .Net-ontwikkelaar met C#) bij VDAB, en dit 4 dagen per weken gedurende 6 maanden.
Eén dag per week wordt vrijgehouden voor de verwerking van de leerstof van bachelor toegepaste informatica in afstandsonderwijs aan de HoGent. De beroepsopleiding wordt afgesloten met een bedrijfsstage van 6 à 8 weken. De resterende 2.5 jaar ga je 4 dagen per week als softwareontwikkelaar aan de slag, waarbij nog steeds één dag voorbehouden blijft voor de bacheloropleiding in afstandsonderwijs. Na drie jaar behalen ze via dit ‘blended learning’-traject het bachelordiploma toegepaste informatica.
Een laatste infosessie over dit Oost-Vlaamse Switch2IT-traject vindt plaats op 7 september in Gent. Op 16 september start dan de voorbereidende module informatica in Dendermonde, waarna op 7 oktober het eigenlijke opleidingstraject start. Opleidingsvoorzitter Martine Van Audenrode hoopt op een 10 à 15 deelnemers. “Momenteel zijn er 6 inschrijvingen. De laatste screenings lopen nu. Na de laatste infosessie hopen we nog enkele extra deelnemers te noteren”, aldus Van Audenrode.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier