HP België schrapt nog eens 300 jobs

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het Amerikaanse technologiebedrijf HP gaat nog eens 300 jobs schrappen in ons land. Tegen het einde van het fiscale jaar 2015 zou de ontslagronde afgerond moeten zijn.

Het Amerikaanse technologiebedrijf HP gaat nog eens 300 jobs schrappen in ons land. Tegen het einde van het fiscale jaar 2015 zou de ontslagronde afgerond moeten zijn. De voorbije twee jaar heeft HP al meer dan 10 procent (of 265 banen) van zijn Belgische werknemersbestand weggeknipt. Ict-reus HP probeert al enkele jaren een antwoord te formuleren op zijn tanende positie in de markten waarin hij actief is. In 2012 werd er daartoe een groot herstructureringsplan aangekondigd, waarbij er wereldwijd al zo’n 34.000 jobs verloren gingen (op een totaal van 331.000).

In België gingen er omwille van die reorganisatie de voorbije twee jaar 265 jobs verloren, op een totaal van ruim 2.000. Helaas is de herstructurering nog niet afgerond, want HP kondigde onlangs nog aan dat er nog eens 16.000 jobs extra zullen moeten verdwijnen, waardoor het totaal zal afklokken op 50.000 weggeknipte banen.

Ook ons land blijft niet gespaard, want tegen het einde van het fiscale jaar 2015 worden er ook hier nog eens 300 extra jobs gesnoeid, bovenop de eerder aangekondigde 265. Vooral de ‘Enterprise Services’-afdeling zou getroffen worden (het vroegere EDS). Die afdeling zag zijn omzet in het tweede kwartaal nog dalen met 7 procent naar 5,7 miljard dollar.

“HP heeft vorige week een akkoord bereikt met de Belgische ondernemingsraad en met de sociale partners over een ‘workforce management traject’ van 300 banen”, verduidelijkt PR Manager HP Benelux Herbert Wormgoor. “Deze banen vervallen tussen nu en het einde van ons fiscale jaar 2015.”

De PR Manager voegt nog toe dat HP zich zal blijven inzetten voor de medewerkers wiens baan het betreft. “Ofwel met een herplaatsing binnen HP, via een vrijwillige vertrekregeling, een goed sociaal plan, en de ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan.”

Ook deze nieuwe ontslagronde maakt deel uit van het meerjarenplan dat werd aangekondigd in 2012. “We moeten onze organisatie aanpassen aan de marktomstandigheden, en aan de veranderende vraag naar it-oplossingen”, aldus nog Wormgoor. “Het uiteindelijke doel is om onze klanten te kunnen helpen bij hun overstap naar een it-infrastructuur nieuwe stijl, waarbij security, big data, cloud en mobility centraal staan.”

Volgens Wormgoor heeft HP mede door de kostenbesparingen van de voorbije jaren kunnen investeren in het private cloud datacenter in Mechelen/Muizen, en zal het bedrijf zijn expertise in big data en security ook in ons land verder uitbouwen.

Om de Enterprise Services-afdeling terug op het juiste spoor te krijgen, hebben lokale HP managers alvast zeven ‘notices of decisions’ gekregen. Zo moet er zwaar bezuinigd worden op reizen, en verder gelden er restricties rond het aannemen van nieuwe werknemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content