IEEE lauwert Imec en Belgische wiskundige
Het befaamde IEEE lauwert tijdens de 2011 IEEE Honors Ceremony zowel het Leuvense nano-onderzoeksinstituut Imec, als de Belgische wiskundige Ingrid Daubechies.
Het befaamde IEEE lauwert tijdens de 2011 IEEE Honors Ceremony zowel het Leuvense nano-onderzoeksinstituut Imec, als de Belgische wiskundige Ingrid Daubechies.
Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) kent op 20 augustus op zijn Honors Ceremony aan Imec de ‘2011 IEEE Corporate Innovation recognition’ toe. Zouit IEEE zijn erkenning voor Imec’s “voortdurende bijdragen aan de standaard ic-technologie, CMOS” en voor “innovaties betreffende wereldwijde business ontwikkeling en samenwerkingen tussen universiteiten en !industrie.”
Een belangrijk succeselement is het “heel eigen model van samenwerking met industriële partners door strategische industriële affiliatieprogramma’s. Op die wijze kunnen bedrijven talent en intellectuele eigendom delen en verkleinen ze de risico’s dank zij co-investeringen. Research wordt voorts nog versneld dank zij de piloot-produdctielijnen van Imec.” IEEE verwijst voorts ook nog naar de vele spin-offs van Imec (meer dan 30), de ontwikkeling van complementaire technologieën rond Silicium (onder meer op basis van Germanium, Gallium e.a.), evenals het onderzoekswerk van Imec naar oplossingen voor een “efficiënte en betere gezondheidszorg” (met behulp van kleine intelligente sensoren in draadloze netwerken voor mobiele patiënten).
Kilby-medaille voor ‘Wavelet’-pionier Op dezelfde Honors Ceremony zal de 2011 IEEE Jack S. Kilby Signal Processing medaille worden toegekend aan Ingrid Daubechies, voor haar “baanbrekende bijdragen aan de theorie en toepassingen rond ‘wavelets’ en ‘filter banks'”. Tijdens haar werk bij AT&T Bell in de VS legde ze de basis voor het gebruik van orthogonale wavelets in signaalverwerking.
IEEE erkent dat “de ‘Daubechies wavelets’ vandaag een sleutelelement vormen in signaalverwerking, en wavelet-transformaties hebben veel toepassingen gevonden in wetenschap, engineering en computerwetenschappen.” Zo wordt in de JPEG2000 beeldcompressietechnologie uitgebreid gebruik gemaakt van haar werk. Voorts heeft ze ook samengewerkt met Wim Sweldens (een andere Belgische wavelet-pionier, nu president wireless product division bij Alcatel Lucent) om zijn ‘lifting algorithm’ een bredere toepassing in de theorie van wavelet transformaties te bezorgen.
Ingrid Daubechies studeerde en doctoreerde in Fysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze doceerde onder meer aan de Princeton University (N.J.) en is momenteel verbonden aan de Duke University in Durham (N.C). Door de IEEE omschreven als “een van de best gekende vrouwelijke wiskundigen” werd ze in 2010 verkozen tot voorzitster van de Internationale Wiskundige Unie (IMU). In 2005 kreeg ze de gouden penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier