Inspraak in ict frustreert cio
De democratisering in de ict, waarbij velen hun zegje mogen doen, staat strategie en innovatie behoorlijk in de weg. Het middenkader, externe consultants en andere stakeholders maken andere keuzes en maken zo het beleid van de cio complex.
De democratisering in de ict, waarbij velen hun zegje mogen doen, staat strategie en innovatie behoorlijk in de weg. Het middenkader, externe consultants en andere stakeholders maken andere keuzes en maken zo het beleid van de cio complex.
Een chief information officer (cio) is al lang niet meer de enige in de onderneming die beslist over het ict-beleid. Naast hem, en de financieel directeur die vaak overal bij betrokken wil zijn, hebben tegenwoordig vaak ook het middenkader en externe consultants een vinger in de pap.
Uit recent onderzoek blijkt echter dat al die belanghebbenden het beslissingsproces behoorlijk kunnen verlammen. Ze vertroebelen de strategische visie en remmen de innovatie binnen de ict. Bovendien resulteert de ‘ict-democratie’ vaak in extra kosten en onnodig complexe oplossingen. Het onderzoek, in opdracht van ict-bedrijf HP uitgevoerd door het Amerikaanse bureau Penn, Schoen & Berland Associates, werd opgehangen aan het applicatiebeleid in ondernemingen. Er werden directieleden van 234 grote Europese ondernemingen ondervraagd.
Maar liefst 82 procent van de respondenten vindt dat te veel stakeholders en beïnvloeders meebeslissen, waardoor bijvoorbeeld geen coherent applicatiebeleid tot stand kan komen. Ze hebben het dan over het middelmanagement en externe consultants, die door hun inspraak de macht van de chief information officer beperken. Hun doelen zijn vaak gericht op hun eigen afdeling of project, terwijl de cio zijn afwegingen juist maakt op bedrijfsniveau.
Meer dan driekwart van de ondervraagden geeft toe dat hun onderneming geen effectieve applicatiestrategie heeft, terwijl vrijwel allen zeggen dat coherent beleid noodzakelijk is om veranderingen beheerst door te voeren en de uiteindelijke doelen helder voor ogen te houden.
Marc Schuuring, senior executive IT Strategie en Transformatie bij adviesbureau Accenture herkent de bevindingen in grote lijnen, al ziet hij niet direct dat dit het werk van de cio’s zou belemmeren. “Het besluitvormingsproces in bedrijven is inderdaad vaak nog niet volwassen. Het is in principe wel goed dat veel partijen inspraak hebben, maar vaak ontbreekt de regie. Dan is het niet helder hoe de besluitvoorbereiding en de besluitneming verlopen.”
Een bijkomend probleem is volgens Schuuring dat vaak te veel zaken tegelijkertijd moet gebeuren. Hij adviseert dan ook de besluitvorming duidelijk te reguleren en het proceseigenaarschap vast te leggen. Een taak die kan zijn weggelegd voor de cio.
In samenwerking met Computable
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier