IT-budget zelden gebaseerd op aantal werkposten

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Slechts een kleine minderheid van de Belgische bedrijven baseert het it-budget op een vast bedrag per werkpost. Dat blijkt uit de jongste enquête van Data News en Siemens IT Solutions and Services bij zowat duizend it-werknemers. Twee op drie bedrijven baseren hun it-budget op basis van de noden van de business. Hoe kleiner het bedrijf hoe hoger dit percentage oploopt. Bij grotere ondernemingen wordt het voorziene it-budget ook vooral bepaald door de projecten die op tafel liggen. Die moeten vaak wel binnen de twee jaar een return of investment opleveren.

Slechts een kleine minderheid van de Belgische bedrijven baseert het it-budget op een vast bedrag per werkpost. Dat blijkt uit de jongste enquête van Data News en Siemens IT Solutions and Services bij zowat duizend it-werknemers.

Twee op drie bedrijven baseren hun it-budget op basis van de noden van de business. Hoe kleiner het bedrijf hoe hoger dit percentage oploopt. Bij grotere ondernemingen wordt het voorziene it-budget ook vooral bepaald door de projecten die op tafel liggen. Die moeten vaak wel binnen de twee jaar een return of investment opleveren.

Weinig bedrijven bepalen hun it-budget op basis van de omzet. Iets meer dan 5 procent, of één onderneming op 20, laat haar it-investeringen afhangen van de inkomsten. Opvallend is wel dat dit veel meer gebeurt in Vlaanderen dan in Wallonië. Eén derde van de respondenten geeft aan dat het it-budget volgend jaar groter zal zijn, maar de meesten hebben het dan wel over ‘licht hogere’ it-uitgaven.

De volledige enquête en het rondetafelgesprek kan u terugvinden in het volgende nummer van Data News (nummer 21) van 26 november.

Het it-budget van uw organisatie is gebaseerd op….

– De noden van de organisatie 58%

– Een programma/projectplanning 20%

– Een procent van de omzet 5%

– Een bedrag per werkpost 2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content