IT’ers ArcelorMittal boos over outsourcing naar CSC
De Belgische informatici van ArcelorMittal zijn niet te spreken over de outsourcingovereenkomst die de staalreus heeft bereikt met CSC. “Het nieuws is ingeslagen als een bom”, klinkt het bij de LBC-vakbond. Er wordt actie gevoerd. Dat de outsourcingdeal met CSC zal worden beklonken is op zich al nieuws. Het gaat over de it-infrastructuur op Europees niveau: het beheer en onderhoud van de datacenters, servers, pc’s, netwerken, veiligheid, en dies meer. Het bedrijf is van mening is dat de infrastructuurdiensten steeds meer een commodity zijn en niet langer een strategische differentiator vormen. De eindstrijd voor het contract liep tussen CSC en HCL Technologies, terwijl HP, IBM, Wipro en Capgemini ook kandidaat waren. Over de waarde van het contract is niets bekend.
De Belgische informatici van ArcelorMittal zijn niet te spreken over de outsourcingovereenkomst die de staalreus heeft bereikt met CSC. “Het nieuws is ingeslagen als een bom”, klinkt het bij de LBC-vakbond. Er wordt actie gevoerd.
Dat de outsourcingdeal met CSC zal worden beklonken is op zich al nieuws. Het gaat over de it-infrastructuur op Europees niveau: het beheer en onderhoud van de datacenters, servers, pc’s, netwerken, veiligheid, en dies meer. Het bedrijf is van mening is dat de infrastructuurdiensten steeds meer een commodity zijn en niet langer een strategische differentiator vormen. De eindstrijd voor het contract liep tussen CSC en HCL Technologies, terwijl HP, IBM, Wipro en Capgemini ook kandidaat waren. Over de waarde van het contract is niets bekend.
In België zouden, aldus de bonden, in totaal zo’n 80 mensen moeten overstappen naar CSC. In de vestiging in Gent gaat het om zo’n 40 mensen. Daar heerst alvast grote onvrede over de manier van werken en bezorgdheid over de toekomst, zo zegt Renaat De Witte van LBC. “Wij zien ten eerste de zin niet van het overdragen van een it-omgeving naar een externe firma. Wij pleiten ervoor om die binnenshuis te houden. Via de Europese ondernemingsraad hebben wij een intern project voorgesteld en nu blijkt dat er toch een overeenkomst is met CSC.”
Ten tweede zijn de werknemers bang voor wat er komen gaat, weet De Witte. “Zij hebben een contract getekend met wat destijds Sidmar was, later Arcelor werd en nu ArcelorMittal is. Zonder meer zouden zij nu CSC-werknemers worden. Hoe zit dat met de werkzekerheid?”
In de loop van januari zou er normaal gezien nog een Europese ondernemingsraad moeten volgen “waar waarschijnlijk een negatief advies over het outsourcingcontract zal worden gegeven”, aldus nog De Witte. “Mocht het contract toch worden doorgezet, dan hopen wij op verzet op Europees niveau. Intussen wachten wij hier angstvallig af.”
Vandaag wordt er actie gevoerd in Gent tegen de outsourcing. Ook op 21 december werd er al gestaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier