Jack Hamande voorzitter van het BIPT

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De regering heeft een akkoord bereikt over de benoemingen aan het hoofd van de telecomwaakhond BIPT. Jack Hamande wordt voorzitter en krijgt het gezelschap van Charles Cuvelliez en Luc Vanfleteren.

De regering heeft een akkoord bereikt over de benoemingen aan het hoofd van de telecomwaakhond BIPT. Jack Hamande wordt voorzitter en krijgt het gezelschap van Charles Cuvelliez en Luc Vanfleteren. De regering mag dan zonder een akkoord rond de politieke topbenoemingen in zomerreces gaan, over de postjes bij telecomwaakhond BIPT is het verdikt intussen wel gevallen.

Niet ex-voorzitter Luc Hindryckx maar wel Jack Hamande neemt, zoals verwacht, de rol op van voorzitter. Hij krijgt het gezelschap van Charles Cuvelliez (Orange Business Services), Luc Vanfleteren (voormalig directeur regelgeving bij Telenet) en Axel Desmet (die op post blijft). Vanfleteren wordt gelinkt aan de CD&V, Cuvelliez, Desmet en Hamande zouden politiek kleurloos zijn.

Hiermee komt een einde aan een soap die begon toen de benoeming van Luc Hindryckx (en Charles Cuvelliez) op basis van een bizarre procedurefout door de Raad van State bijna vier jaar na hun selectie werd vernietigd. Hindryckx had zich sinds 2009 alvast laten opmerken door zijn agressieve aanpak. Met het uitkeren van boetes en de opening van de kabel gaf hij de telecomwaakhond opnieuw tanden.

Bij het overdoen van de procedure voor een nieuwe voorzitter begin dit jaar werd Hindryckx echter voorbijgefietst door iemand die in 2009 de shortlist niet eens haalde wegens te commercieel. Zo schreef L’Echo dat Jack Hamande als beste uit de bus was gekomen bij Selor, het selectiebureau van de overheid, en niet Luc Hindryckx.

Danielle Jacobs, de directeur van de telecomgebruikersorganisatie Beltug, vertelde een tijdje geleden nog aan de collega’s van Trends dat een benoeming van Jack Hamande wel erg atypisch zou zijn. “Hij is heel commercieel en super dynamisch. Een ondernemer ook. Als hij iets vastpakt, dan ben je er zeker van dat hij er wat mee doet.”

Hamande ging in 1998, op zijn 32ste, aan de slag bij Worldcom Belux. Hij focuste daar op onderhandelingen tussen Belgacom en het BIPT, was actief in het Platform van Alternatieve Operatoren, en animeerde zowel de strategiepresentaties als de personeelsfeestjes.

In 2007 vertrok Hamande naar Cisco Belux om er de rechterhand van ceo Pol Vanbiervliet te worden. Die laatste heeft nog altijd spijt dat zijn poulain in 2009 overstapte naar de federale overheidsdienst Personeel en Organisatie. “Hij denkt strategisch, maar kan tegelijk tot de actie overgaan – een interessante combinatie”, klonk het in Trends. “En hij is ook een toffe man.”

Bij de overheidsdienst werd Hamande de baas van het directoraat-generaal Organisatie- en Personeelsontwikkeling, net onder directievoorzitter Jacky Leroy (PS). Hij zette er onder meer programma’s op voor leiderschapsontwikkeling, en propageerde er een nieuw soort overheid: ambtenaren die zich permanent bijscholen, en resultaat- en klantgericht werken. “Ik denk dat hij daar tegen een paar muren is opgelopen”, klonk het toen uit de mond van enkele kennissen.

Een headhunter overtuigde Hamande om bij Belgacom ‘Mister Wallonie’ te worden, zijn vorige baan. Als sterke netwerker moest hij Belgacom van zijn ‘federale imago’ afhelpen en bij de Waalse overheden en gemeenten een tegenwicht vormen voor kabelaar VOO.

Go Gedelegeerd bestuurder Marc Van Hemelrijck van Selor ontkent intussen dat zijn dienst Hamande als de beste kandidaat naar voren heeft geschoven.

“Wij geven alleen een go en een no-go”, vertelde Van Hemelrijck, die de evaluatie naar eigen zeggen deed met twee externe assessoren, aan Trends. “En daarmee zeg ik niet dat we aan Hindryckx een no-go hebben gegeven.”

Toch staat het vast dat Hamande bij Selor, waarmee hij als nummer twee van de federale overheidsdienst Personeel twee jaar samenwerkte, een thuismatch speelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content