Kristof Van der Stadt

Baart de toekomst u zorgen?

Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

We moeten het eens hebben over uw carrière. Vooral dan over uw toekomst. Want u bent er niet helemaal gerust meer in, toch? Elk jaar houden we een bevraging bij u, ons lezerspubliek van ICT-professionals. Over jullie carrière en tevredenheid.

Jaar na jaar – sla er gerust de vorige edities van de Career Guide enquête even op na – zijn de resultaten overwegend positief. De doorsnee ICT’er voelt zich goed in zijn vel, zit er warmpjes in, is zelfverzekerd en kijkt vol vertrouwen uit naar het volgende dat op zijn of haar pad komt.
Voor het eerst in meer dan tien jaar zien we daar een kentering. Ja, de overgrote meerderheid is nog altijd positief ingesteld en houdt van zijn haar of job – gelukkig maar! – maar de ongerustheid neemt duidelijk toe. Zo stijgt het percentage van IT-werknemers die bang zijn om hun job te verliezen van 13% in 2024 naar 20% dit jaar. Dat lijkt misschien nog niet zo dramatisch veel, maar het is toch wel opmerkelijk: de afgelopen jaren – zelfs in coronatijd – bleef dat percentage altijd rond de 10 à 13% schommelen.
Ergens verbaast het niet. De Belgische ICT-sector heeft er een jaar van nulgroei op zitten, gevolgd door heel wat herstructureringen, reorganisaties en ontslagen. Voor het eerst sinds 2014 nam het aantal IT-jobs in ons land zelfs af, waar er normaal jaar na jaar gemiddeld 3.000 banen bij komen. Sectorvereniging Agoria ziet voor dit jaar wel een stabilisering in het aantal jobs en een lichte verbetering in de totale omzet, maar tegelijkertijd blijven we toch nog altijd verhalen horen over ICT-bedrijven die massaal veel werknemers noodgedwongen op de bank zetten of ontslaan. De opkomst van AI speelt daar ook een rol in. Nu niet dat massaal veel IT’ers vervangen werden door machines, maar het dwingt bedrijven wel om op zoek te gaan naar de nodige AI-skills. En die zitten niet altijd bij de bestaande ‘workforce’. Twee op de drie respondenten in onze enquête verwachten dat AI de jobkansen in de IT-sector sterk zal veranderen. In een andere enquête van IT-recruiter CHRLY zegt 38% van de hr-respondenten dat het niet eenvoudig is om AI- en machine learning-experts te rekruteren. Het trainen van het huidige IT-personeel is niet altijd een oplossing, zo blijkt ook uit die enquête. Zo zegt 26% dat AI-skills moeilijk te ontwikkelen zijn.

Niemand die weet hoeveel harder het nog gaat waaien

Maar als we even terugkeren naar onze eigen enquête (waarvan u trouwens alle resultaten leest in Data News magazine 03/2025) dan is de stelling ‘De toekomst van de IT-sector baart me zorgen’ nog de meest verontrustende. Vorig jaar antwoordde 14% bevestigend. Dit jaar stijgt dat percentage door naar 27%: een quasi verdubbeling dus. Ja, ook hier kijken we naar AI. Programmeertaken die vroeger weken duurden, zijn nu klaar in uren. Waarvoor vroeger een klein team nodig was, heb je nu genoeg aan één FTE. Denk aan uitspraken van Microsoft-CEO Satya Nadella die pas nog zei dat 30% van de code van het bedrijf inmiddels door AI geschreven is. Je kan je dus terecht de vraag stellen hoe de toekomst van de IT-sector er dan kan uitzien. Niemand die dat écht weet. Maar dat het anders wordt, dat is zeker. Voeg daar nog de geopolitieke onzekerheid, de Amerikaanse handelsoorlog, en de vraag naar meer Europese (data)soevereiniteit aan toe en het is duidelijk dat IT in een soort van perfecte storm zit. Niemand die weet hoeveel harder het nog gaat waaien. En al helemaal niemand die weet wanneer de storm gaat liggen en hoe het landschap er achteraf zal uitzien. De conclusie is wel duidelijk: de enige zekerheid is dat we nog lang in onzekerheid verder moeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content