Wie promotie wil, mag niet te vaak thuiswerken

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Wie vaker op kantoor aanwezig is, heeft meer kans op promotie. Dat schrijft rekruteringsspecialist Robert Half na onderzoek. Een groot deel van de werknemers vindt hybride werken echter belangrijker.

Ruim 7 op de 10 werkgevers zijn geneigd om werknemers die fysiek aanwezig zijn op kantoor sneller promotie te geven dan hun collega’s die thuis werken. Dat schrijft Robert Half in zijn ‘Salarisgids 2025’. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1.500 respondenten uit de publieke en private sector, evenals beursgenoteerde bedrijven in de drie regio’s van België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië).

Werknemers willen echter niet massaal terug naar kantoor te trekken. Vier op de tien verkiezen hybride werken. Ze zijn bereid om daar een kleinere kans op promotie, of zelfs ontslag bij te nemen.

Dat hybride of thuiswerken een effect heeft op je carrière, lijkt wel boven te komen uit de resultaten. 71% van de werkgevers in de studie, geeft bijvoorbeeld aan dat ze vaker promoties geven aan werknemers die veel fysiek aanwezig zijn op kantoor. In grote bedrijven is dat vaker het geval dan in kleine bedrijven, in Brussel ook meer dan in Vlaanderen.

Maar de klok terugdraaien naar pre-pandemietijden lijken vooral werknemers niet te lusten. Vier op de tien is bereid vaker naar kantoor te komen als hen dat een promotie kan opleveren. Een vijfde (22%) blijft liever telewerken in plaats van een promotie te krijgen. Voor 15% is een einde aan telewerk zelfs een reden om uit te kijken naar een nieuwe werkgever.

Salaris

Zoals logisch voor een Salarisgids, vroeg Robert Half ook naar de inkomens van respondenten. De helft van de ondervraagde werkgevers (52%) kent salarisverhogingen toe op basis van individuele prestatiedoelstellingen van werknemers of om hen aan boord te kunnen houden. Vooral grotere bedrijven en organisaties binnen de publieke sector zetten hier sterk op in.

Ook opvallend: amper 1 op de 5 bedrijven past hun salarissen aan om te kunnen concurreren met andere bedrijven. Vooral in sectoren waar er veel vacatures zijn, lijkt dat een vreemde zet. Bij de werknemers verwacht 18% een salarisverhoging op basis van prestaties, en 22% wanneer ze nieuwe vaardigheden of kwalificaties hebben verworven. Een kwart (24%) verwacht dan weer elk jaar een loonsverhoging.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content