Microsoft medestichter Paul Allen: Gates en Ballmer zijn “achterbaks”
Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en volgens Forbes een van de rijkste mensen ter wereld, noemt Bill Gates en Steve Ballmer in zijn nieuwe autobiografie “achterbaks”.
Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en volgens Forbes een van de rijkste mensen ter wereld, noemt Bill Gates en Steve Ballmer in zijn nieuwe autobiografie “achterbaks”.
Geruchten dat het niet botert tussen Paul Allen en Bill Gates, die elkaar ontmoetten op de middelbare school, doen al vele jaren de ronde. Er is zelfs het gerucht dat Gates de door kanker gevelde Allen financieel probeerde te benadelen. Die geruchten lijken nu bevestiging te krijgen door Allen zelf. In zijn binnenkort te verschijnen autobiografie Idea Man: A Memoir by the Co-founder of Microsoft is deze passage te lezen (uit voorpublicatie door Vanity Fair):
‘One evening in late December 1982, I heard Bill and Steve speaking heatedly in Bill’s office and paused outside to listen in. It was easy to get the gist of the conversation. They were bemoaning my recent lack of production and discussing how they might dilute my Microsoft equity by issuing options to themselves and other shareholders. It was clear that they’d been thinking about this for some time. Unable to stand it any longer, I burst in on them and shouted, ‘This is unbelievable! It shows your true character, once and for all.’ I was speaking to both of them, but staring straight at Bill. Caught red-handed, they were struck dumb.’
Allen beweert ook dat Bill Gates achter zijn rug om probeerde zijn aandelen in te pikken toen hij in het ziekenhuis lag. In 1983 werd bij Allen immers de ziekte van Hodgkin geconstateerd. In 2000 verliet hij Microsoft. Daardoor is zijn belangrijke rol in de eerste jaren bij Microsoft een beetje in de vergetelheid geraakt. Het was bijvoorbeeld Allen die de deal sloot waardoor Microsoft in 1980 voor weinig geld een onbekend alternatief voor het toen populaire besturingssysteem CP/M kon kopen.
Dat QDOS (letterlijk “quick and dirty operating system”) werd door Microsoft herverpakt als MS-DOS en in 1981 voor veel geld in licentie gegeven aan IBM, dat een goedkoop besturingssysteem nodig had voor zijn nieuwe personal computer of PC. De Wall Street Journal citeert dan weer enkele collega’s van Allen die beweren dat hij in zijn boek meetings beschrijft waar hij niet eens bij was. Laat het gespin beginnen… Allen’s autobiografie verschijnt op 17 april.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier