Nieuwe AI-tool van Adecco helpt je bij het opstellen van je cv
Uitzendbureau Adecco heeft een hulpmiddel ontwikkeld waarmee sollicitanten een cv kunnen maken. Ze hoeven daarvoor enkel hun carrièrepad te ‘vertellen’ tegen de smartphone-app. Dat kan in hun moederstaal, dus ‘vloeiend Nederlands of Frans schrijven is niet langer nodig om in België te solliciteren’, klinkt het ambitieus.
CV-maker, zoals de gratis tool heet, speelt in op het probleem rond de digitale inclusie dat de Koning Boudewijnstichting onlangs nog aankaartte: meer dan de helft van de werkzoekenden in België blijkt digitaal kwetsbaar. Adecco wil met de AI-tool naar eigen zeggen jaarlijks achtduizend extra mensen aan een job helpen in België.
Obstakels weghalen
Vandaag haakt liefst één op de vier jobzoekers af wanneer ze een cv moeten opmaken en bezorgen, merken ze bij het uitzendbureau. ‘Vaak gaat het om mensen die geen computer of laptop bezitten, te weinig notie hebben van tekstverwerkers, een taal niet voldoende beheersen of van zichzelf vinden dat ze zich niet voldoende kunnen ‘verkopen’ bij een werkgever’, zegt woordvoerder Frédéric Van Waeijenberge. ‘De CV-maker haalt met AI die obstakels weg.’
De tool ondersteunt 35 talen, waaronder dus ook Nederlands en Frans. De werking is eenvoudig. Eerst geef je enkele persoonlijke gegevens op, zoals naam, adres en type rijbewijs, en daarna kan je beginnen praten met de AI-chatbot. ‘Je vertelt hem over je studies en je werkervaring, en op basis daarvan genereert hij in een vingerknip een vlot leesbare tekst, die netjes wordt geordend en gelay-out’, aldus Van Waeijenberge.
Gepersonaliseerd
Hoe specifieker je beschrijft wat je al in je professionele leven hebt verwezenlijkt, hoe meer gepersonaliseerd het cv volgens Adecco wordt. Aan het eind van het proces kan de sollicitant de tekst uiteraard nalezen, aanvullen waar dat gewenst is en een foto toevoegen.
In Frankrijk en Italië is de CV-maker al een drietal maanden beschikbaar. Daar maakten intussen zo’n 6.000 Fransen en 2.500 Italianen al pratend een cv.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier