Onderhandelingen bij Scarlet over collectief ontslag muurvast
De onderhandelingen bij Scarlet Belgium, dat deel uitmaakt van Belgacom, over het collectief ontslag van 90 van de 199 werknemers zitten muurvast.
De onderhandelingen bij Scarlet Belgium, dat deel uitmaakt van Belgacom, over het collectief ontslag van 90 van de 199 werknemers zitten muurvast.
De vakbonden eisen hogere ontslagvergoedingen en werkzekerheid voor het overblijvende personeel.Op vrijdag 24 april was er al een eerste werkonderbreking gedurende 45 minuten. Vakbondssecretaris Robert Veekman (LBC) sluit nieuwe acties de komende dagen niet uit.
De directie verwees bij de aankondiging van het collectief ontslag eind januari naar het feit dat de Raad voor de Mededinging Belgacom bij de overname van Scarlet had verplicht het Scarlet-netwerk te verkopen. “Er is momenteel nog geen duidelijkheid aan wie het netwerk zal verkocht worden. Volgens de directie zullen maximum een zestal werknemers terecht kunnen bij de overnemer”, aldus Veekman.
“De minimale ontslagvergoedingen die men voorstelt zijn voor ons onaanvaardbaar. Ook gaat de directie niet in op onze vraag naar werkzekerheid voor wie aan het werk blijft. We zijn ook niet tevreden over het feit dat Scarlet-werknemers die bij Belgacom willen gaan werken weliswaar hun anciënniteit behouden, maar de gewone sollicitatieprocedure moeten passeren. Zolang de directie geen eerlijk tegenvoorstel doet, weigeren wij nog verder te onderhandelen”, aldus Veekman.
“De overname van Scarlet door Belgacom wordt voor de medewerkers een zeer slechte zaak. Het is duidelijk dat Belgacom de directie van Scarlet geen enkel mandaat gaf om tot een waardig sociaal plan te komen. De houding van de directie versterkt het gevoel van de medewerkers dat de overname van hun onderneming louter een strategische keuze was om een kleine concurrent van de markt te krijgen. Ondanks het koopje dat Belgacom kon doen is er blijkbaar geen cash beschikbaar om de ontslagen medewerkers degelijk te vergoeden”, aldus een mededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Bron: Belga
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier