Onrust door ontslaggeruchten bij IBM en Microsoft
Hoewel nog geenszins officieel bevestigd, zijn de geruchten over massale ontslagen wel afkomstig van de werknemers van de twee Amerikaanse it-reuzen.
Hoewel nog geenszins officieel bevestigd, zijn de geruchten over massale ontslagen wel afkomstig van de werknemers van de twee Amerikaanse it-reuzen.
Al enkele dagen heerst er een gespannen sfeertje rond twee van Amerika’s grootste it-kleppers, IBM en Microsoft. Reden zijn de hardnekkige geruchten dat beide firma’s massale ontslagen zouden willen doorvoeren in de loop van januari. Het meest zorgwekkende in die geruchten is dat ze afkomstige zijn uit de interne keuken, van de werknemers zelf.
Bij IBM is het de werknemersgroepering Alliance die de kat de bel aanbindt. Verscheidene werknemers spreken van een onaangekondigde herstructurering. Eén van hen noemt zelfs het cijfer van 16.000 ontslagen, meer dan de 15.600 stuks in 2002. Vooral de halfgeleiderfabriek in Burlington zou worden getroffen. Bij IBM werken 386.000 mensen.
Bij Microsoft zijn de geruchten afkomstig van de site MiniMicrosoft, die gevoed wordt door insiders bij het bedrijf. Ook hier wordt gesproken van massale ontslagen, tot 10 procent van het personeelsbestand, ofwel 9000 jobs. Vooral voor de online divisie MSN zouden de vooruitzichten niet te best zijn.
Analisten redeneren alvast in beide gevallen dat ontslagen waarschijnlijk (en in sommige gevallen zelfs wenselijk) zijn, al wordt over de omvang nog gediscussieerd. Bij de betrokken bedrijven is vooralsnog weinig commentaar te sprokkelen. “Dit is geen bericht van IBM management”, reageert IBM Belux-woordvoerster Carine Goris. “We hebben ook geen informatie of nieuws gekregen rond eventuele herstructureringen. We hebben op deze geruchten dus geen commentaar.”
Bij Microsoft België klinkt het, bij monde van woordvoerder Edward Claessens, als volgt: “Er is momenteel een wervingsstop in België, maar er zijn hier nog geen ontslagen doorgevoerd.” Toch wordt de situatie nauwgezet in het oog gehouden. “Elk jaar is er bij Microsoft op 15 januari een ‘mid year review’. Dan bekijken we de outlook en kunnen er wel corrigerende maatregelen genomen worden. We wachten dus tot na die ‘mid year review’ voor we echt iets kunnen zeggen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier