‘Ontslagronde IBM treft ook België’

Wereldwijd melden vakbondsmensen dat IBM bezig is met een ontslagronde. Die lijkt vooral India en Europa te treffen, inclusief België, Frankrijk en Nederland.

Wereldwijd melden vakbondsmensen dat IBM bezig is met een ontslagronde. Die lijkt vooral India en Europa te treffen, inclusief België, Frankrijk en Nederland. De exacte aantallen zijn niet bekend omdat het om officieuze meldingen gaat die worden verzameld door de IBM Union Alliance, de vakbondssite van het bedrijf die los van IBM staat. IBM zelf communiceert nooit over dergelijke herstructureringen.

In India zou het om ontslagen op grote schaal gaan. Aan The Register zegt Lee Conrad van de IBM Global Union Alliance dat er ook in Europa wordt ontslagen.

De voorlopige cijfers hiervoor liggen op 105 banen in België, 240 in Nederland, 438 tot 500 in Frankrijk en 430 in Italië. Wereldwijd verwacht de vakbondsman zo’n 15.000 ontslagen.

De berichten komen er enkele weken nadat IBM zijn X86-serverafdeling verkocht aan het Chinese Lenovo.

Recent doken er ook geruchten op over de verkoop van de chipafdeling. IBM zou zich meer willen focussen op domeinen waar de winstmarges hoger zijn.

Update 13 uur:Het cijfer van 105 ontslagen worden bevestigt door vakbondsman Koen Dries (LBC-NVK). IBM zou het getal ook intern hebben bekendgemaakt. Volgens Dries probeert IBM wel de verplichtingen voor collectief ontslag (vanaf 30 ontslagen) te ontwijken door mensen vrijwillig te laten opstappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content