Proximus, MolenGeek en iKanbi zetten schouders onder nieuw ICT-project om kwetsbare mensen perspectief te bieden
In Antwerpen is deze week het startschot gegeven voor Work and Learn, een gezamenlijk initiatief van MolenGeek, Proximus en de contactcenters van iKanbi. Het project wil een gebalanceerde mix bieden tussen werkervaring en een ICT-opleiding.
Bij het Work and Learn-project gaan de deelnemers deeltijds aan de slag als helpdeskmedewerkers, en krijgen ze tegelijkertijd een doorgedreven ICT-opleiding met uitzicht op een vaste job aan het eind van het traject. Voor dit pilootproject wordt een specifieke methodologie gehanteerd op maat van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, NEET-jongeren (Not in Education, Employment or Training) en kansengroepen.
Technische én soft skills
Dat is nodig, stellen de drie initiatiefnemers. Volgens cijfers van VDAB – dat het project mee ondersteunt – zijn 7 op de 100 jongeren tussen de 15 en 29 jaar in Vlaanderen namelijk zogenaamde NEET-jongeren. Ook in hun latere levensfases zijn deze mensen vaker werkloos of niet-beroepsactief.
In een eerste fase krijgen deelnemers gedurende vier maanden de kans om uit te groeien tot professionele contact center agents (helpdeskmedewerkers). Daarbij krijgen ze een technische opleiding om de Proximus-omgeving te leren kennen en doen ze ervaring op door mee te draaien als volwaardig lid in de teams van de iKanbi-contactcenters. ‘Door die on-the-job training ontwikkelen ze naast technische vaardigheden ook soft skills’, klinkt het.
In een tweede fase, die elf maanden duurt, blijven de deelnemers deeltijds tewerkgesteld bij iKanbi en volgen ze een ICT-training in BorgerHub, een vestiging van MolenGeek in Borgerhout. De deelnemers krijgen er een AWS-cursus, waarbij ze vertrouwd raken met cloudcomputing, het beheer van bedrijfsgegevens en de ontwikkeling van mobiele diensten en applicaties voor ondernemingen. Zo worden ze klaargestoomd en begeleid om een AWS-certificaat te behalen. De drie partners engageren zich om aan het eind van het traject jobkansen te bieden aan elk van deze mensen, hetzij binnen hun eigen bedrijf, hetzij bij een andere onderneming in de technologische sector.
Ruim tienduizend ICT-vacatures
Bedoeling is dat Work and Learn uitgroeit tot een structureel programma, waarvan de methodiek op verschillende locaties en in verschillende werkdomeinen kan worden toegepast. ‘Zo zou het programma in de toekomst kunnen worden uitgebreid met opleidingen tot technicus, backoffice-medewerker of vertegenwoordiger’, stellen de initiatiefnemers.
De partners willen ook andere bedrijven stimuleren om mee te stappen in dit nieuwe concept. Er zijn momenteel immers meer dan tienduizend ICT-vacatures in Vlaanderen, in uiteenlopende domeinen van cybersecurity over artificiële intelligentie tot data-analyse.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier