Patrik Vandewalle trekt naar Oekraïne met Skelia
Patrik Vandewalle heeft met twee partners een bedrijf opgestart in nearshoring. Skelia zet structurele ict-teams op in Oekraïne, en stelt de klanten in staat om die teams gewoon over te nemen als ze dat wensen.
Patrik Vandewalle heeft met twee partners een bedrijf opgestart in nearshoring. Skelia zet structurele ict-teams op in Oekraïne, en stelt de klanten in staat om die teams gewoon over te nemen als ze dat wensen.
Lang heeft het niet geduurd voor Vandewalle opnieuw van zich liet horen. Na zijn vertrek bij Econocom liet de voormalige ceo optekenen dat hij klaar was voor het opzetten van eigen bedrijfjes in nieuwe niches, en kijk: Vandewalle heeft woord gehouden.
Skelia bestond eigenlijk al als éénmansonderneming in Luxemburg. Olivier Istace was een softwareontwikkelaar die ook in Oekraïne opdrachten afwerkte op ad hoc niveau. Vandaag is Istace samen met Koen Anseeuw en Patrik Vandewalle vennoot in een totaal nieuwe onderneming met dezelfde naam, hoewel de rode draad met Oekraïne blijft bestaan.
“Olivier Istace is getrouwd met een Oekraïense, vandaar onze link met het land”, vertelt Vandewalle. “De grote voordelen aan Oekraïne zijn de nabijheid, het hoge opleidingsniveau, en de culturele ‘match’ met België. Lviv, de stad van waaruit we werken en waar we een dochtervennootschap hebben opgericht, is een aangename studentenstad zoals Leuven, en staat zelfs op de lijst van het Unesco werelderfgoed.”
Skelia werkt uitsluitend met dedicated teams, en heeft niet zoiets als een ‘pool’ van verschillende profielen onder één dak. “Het is niet de bedoeling dat we mensen gaan toekennen aan klanten op projectbasis”, klinkt het. “Wat we wel gaan doen, is een echt departement uitbouwen voor de klant, in een low cost omgeving.”
Anders dan bij de klassieke ict-dienstenbedrijven, is Skelia ook bereid om een goed functionerende afdeling gewoon door te verkopen. “Als de klant tevreden is, en de entiteit graag in eigen bezit zou hebben, dan splitsen we af in een aparte vennootschap die we doorverkopen.”
Vandewalle is alvast erg ambitieus. “De groeiperspectieven van bedrijven actief in nearshoring ogen erg goed, zeker nu de economie heel wat ondernemingen dwingt om te snijden in de kosten. Een deel van het it-departement uitbesteden of overplaatsen is dan een interessante piste. Toegegeven, India is misschien nog een tikkeltje goedkoper, maar met Oekraïne zijn we sowieso competitiever dan de andere landen in Oost-Europa.”
Geïnteresseerden moeten voor een team van 20 ict’ers rekenen op ongeveer 150 euro per dag. “Maar daar zit dan wel alles in”, aldus nog Vandewalle. “Ook gebouwen, infrastructuur, tot en met onze eigen marge. In de praktijk komt het er op neer dat je voor de prijs van één consultant hier, er vijf kan hebben bij Skelia. En die vijf zijn dan nog eens van een hoger niveau dan wat je in België vindt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier