Philippe Vaessen aan de deur bij Sybase Belux

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Philippe Vaessen, die Sybase Belux sinds eind 2004 leidde, is slachtoffer geworden van de financiële crisis, in bijzonder de situatie bij Fortis.

Philippe Vaessen, die Sybase Belux sinds eind 2004 leidde, is slachtoffer geworden van de financiële crisis, in bijzonder de situatie bij Fortis.

Een groot, nog te tekenen contract werd door de bank in de koelkast gestoken, wat voor een groot gat in de cijfers van Sybase Belux zorgde. En dat werd dan weer niet aanvaard door het moederbedrijf, die de Belgische baas een te groot verschil verweet in de consultancycijfers en de licentieverkoop.

“Het Belux-filiaal heeft de 3de hoogste cijfers van Europa inzake consultancy”, zegt Philippe Vaessen. “Om het consultancyresultaat in evenwicht te brengen met de licentiecijfers, moeten we bijna de omzet van Frankrijk halen. Maar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland profiteren van een veel bredere installed base, terwijl de situatie in België helemaal anders is. Die redenering werd door het moederbedrijf aanvaard zolang het filiaal resultaten haalde, maar bij het eerste slechte resultaat, na tien jaar groei, hebben ze – typisch Amerikaans – een kortetermijnreactie gehanteerd.”

Sybase Belux heeft dus nog geen nieuwe baas en de kans bestaat dat dat enige tijd zo blijft. Het bedrijf lijkt aan te sturen op een Benelux-verantwoordelijke. Maar omdat Nederland niet echt een algemeen directeur heeft, moet het bedrijf op zoek naar een nieuwe baas.

Philippe Vaessen zelf blijft ondanks alles trouw aan Sybase, want hij stapte in het bedrijf Positos, dat opgericht door een ancien van… Sybase (Peter De Laet, voormalig verantwoordelijke voor opleidingen). Het bedrijf mikt op projecten rond PowerDesigner en BIPM (Business Intelligence Process Management) en op de creatie van partnerships. “Twee pijlers die Sybase achterwege gelaten heeft”, aldus nog Vaessen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content