Ray Ozzie stapt op bij Microsoft
Chief software architect was één van de sturende krachten in de technische strategie van MS.
Chief software architect Ray Ozzie – een van de veteranen in de softwareindustrie – verlaat het bedrijf. En dat mag een verrassing heten.
Sinds 2006 is Ray Ozzie de chief software architect bij Microsoft. Hij kreeg die rol toegewezen nadat Bill Gates zijn voornemen bekend maakte om zijn dagelijkse verantwoordelijkheden af te bouwen. Ozzie is als chief software architect een van de sturende krachten in de algemene technische strategie van het bedrijf, maar moet ook bepalen hoe het bedrijf omgaat met nieuwe potentiële ‘disruptive’ technologie of projecten. Daarvoor was Ozzie chief technical officer. Hij werd tot cto benoemd nadat Microsoft in april 2005 Groove Networks overname: een bedrijf dat Ozzie opgericht had in 1997 en dat ‘next-generation collaboration software’ ontwikkelde.
Niet vervangen
Het onverwachte vertrek van Ozzie werd door ceo Steve Ballmer meegedeeld in een interne e-mail aan de werknemers. “With our progress in services and the cloud now full speed ahead in all aspects of our business, Ray and I are announcing today Ray’s intention to step down from his role as chief software architect“, klinkt het letterlijk. Wanneer Ozzie precies vertrekt, werd niet meegedeeld. In de e-mail is sprake van een transitieperiode die enkele maanden zou kunnen duren. Steve Ballmer geeft ook duidelijk aan dat de rol van “chief software architect uniek was en dat hij niet van plan is om de post opnieuw in te vullen.”
Pionier
Ray Ozzie is een van de zeven ‘Windows Pioneers’, maar had al een rijkgevuld palmares opgebouwd voor hij bij Microsoft aan de slag ging. Zo was hij de oprichter van Iris Associates, waar hij de ontwikkeling van Lotus Notes stuurde. Nog daarvoor had hij al heel wat in de pap te brokken bij de ontwikkeling van Lotus Symphony en TK!Solver en VisiCalc (van Software Arts), en was hij ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de eerste besturingssystemen bij Data General. Data General bracht een van de eerste ‘minicomputers’ uit eind jaren ’60.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier