RIP in 2011
Verlies was er in 2011 ook op menselijk vlak, zeker ook in de ict-wereld.
2011 was niet alleen economisch moeilijk. Verlies was er ook op menselijk vlak, zeker ook in de ict-wereld.
Naarmate 2011 vorderde viel het ons op de Data News-redactie op hoe vaak we al melding hadden moeten maken van overlijdens van belangrijke ict-figuren. De namen van mensen die ons ontvielen, waren talrijk en groot. Als eerbetoon toch nog eens een laatste (niet-exhaustief) overzicht.
– Steve Jobs (+ 5 oktober 2011): Steve Jobs, de visionaire oprichter en bezieler van Apple, bezweek in oktober aan de gevolgen van pancreaskanker. Het belang van Jobs’ visie en zakelijk instinct voor de ict-sector in het algemeen en Apple in het bijzonder kan moeilijk onderschat worden.
– Dennis Ritchie (+ 12 oktober 2011): Ook de invloed van Dennis Ritchie is nauwelijks te onderschatten. Ritchie creëerde immers op Bell Labs tussen 1969 en 1973 de programmeertaal C – zonder twijfel na Cobol, Fortran en Lisp de meest invloedrijke (en wellicht meest gebruikte) programmeertaal aller tijden. Het was de taal die werd ontwikkeld en gebruikt voor het (her)schrijven van de vroegste Unix-kernel.
– John McCarthy (+ 24 oktober 2011): Vanaf de late jaren vijftig was John McCarthy een van de grondleggers van de studie van artificiële intelligentie (AI). Met het oog op zijn onderzoek creëerde hij Lisp (LISt Processing), na Fortran de oudste hogere programmeertaal. McCarthy lag ook mee aan de basis van de computer als gedeelde infrastructuur. In 1961 stelde hij op het eeuwfeest van MIT dat ‘computing ooit als een publieke nutsvoorziening zou worden aangeboden, zoals het telefonienetwerk.’ Een voorspelling van de cloud, zeg maar.
– Ken Olsen (+ 6 februari 2011): Kenneth ‘Ken’ Harry Olsen stichtte, samen met Harlan Anderson en zijn broer Stan Olsen, in 1957 de succesvolle computerfabrikant Digital Equipment Corporation. Digital werd veel later door Compaq overgenomen, dat op zijn beurt ingelijfd werd door HP.
– Jacob Goldman (+ 20 december 2011): Jacob Goldman was de oprichter van het Palo Alto Research Center (PARC) van Xerox, dat onder meer de grafische gebruikersinterface uitdacht, de WYSIWIG-editor (What You See Is What You Get), de laserprinter, de muisbesturing, verschillende programmeertalen en software-engineeringstrategieën waaronder objectgeoriënteerd programmeren. PARC wordt nu trouwens geleid door de Belgische Sophie Vandebroek.
– Bob Galvin (+ 11 oktober 2011): Robert ‘Bob’ William Galvin was ceo van Motorola tussen 1959 en 1986. Hij was de zoon van Paul Galvin, die het bedrijf had opgericht. Bob Galvin maakte van Motorola een pionier in de mobiele industrie.
– Norio Ohga (+ 23 april 2011): Norio Ohga was de voormalige ceo, president en chairman van Sony die mee aan de wieg stond van de compact disc. Ook stimuleerde hij de oprichting van Sony Computer Entertainment, dat later de succesvolle Sony PlayStation spelconsole ontwikkelde.
– Robert Morris (+ 26 juni 2011): Robert Morris was als cryptograaf en onderzoeker bij Bell Labs een belangrijke pionier in de wereld van de ict-security.
– Paul Baran (+ 26 maart 2011): Paul Baran was een van de bedenkers van ‘pakketgeschakelde netwerken’.
– John Opel (+ 3 november 2011): Opel was de vijfde ceo van IBM. Opel heeft de lancering van IBM’s System/360 mainframe in 1964 gestuurd, terwijl hij begin jaren 80 als nagelnieuwe ceo ook het succes van de IBM PC mee bewerkstelligde. Overigens zou het naar verluidt Opel zijn geweest, die via een gesprek met de moeder van Bill Gates, IBM in de richting van Microsoft zou hebben gezet.
– Norman Krim (+ december 2011): Norman Krim was een belangrijke drijvende kracht achter het success van de transistor.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier