Salaris Nederlandse ict’er ook in diepvries

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De lonen van ict’ers zijn ook in Nederland in 2009 amper gestegen.

De lonen van ict-professionals zijn ook in Nederland in het voorbije jaar amper gestegen, aldus de salarisenquête 2010 van De Automatizering Gids.

De salarisenquête van het ict-blad De Automatizering Gids in samenwerking met managementadviesbureau Berenschot meldt de laagste stijging van ict-salarissen in Nederland sinds 2003 en zelfs minder dan de gemiddelde stiging van cao-lonen. Concreet betreft het 2,2 procent tegen 2,9 procent. De kleinste stijging voor een ict’er bedroeg 0,4 procent (technisch applicatiebeheerder), tegen de hoogste van 3,1 procent (voor operators, overigens een inhaalbeweging). De salarissen bleven het best op peil in de software-hoek en stonden het meest onder druk bij de beheerders. Dat weerspiegelt zich ook in de situatie op de arbeidsmarkt, waar personen met een stevige ontwikkelingservaring makkelijker aan de bak komen dan ict’ers met een beheer en een meer generalistische achtergrond.

De schrale loonsverhoging is niet de enige overeenkomst met de resultaten van de Data News salarisenquête van dit jaar. Ook in Nederland blijken de vrouwen ondervertegenwoordigd (5%, nog minder dan in de DN enquête), vragen de werknemers flexibiliteit in de werkuren voor een betere werk/leven-balans en groeit ook in Nederland het belang van sociale media voor het vinden van een nieuwe job. En helaas even verontrustend als in België is de duidelijke veroudering van de ict’er, met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar voor de respondenten in Nederland.

Kritiek

Kritiek was er wel op de topleiding van Nederlandse ict-bedrijven, die hun verloning terug op het peil van 2007 zien komen. Volgens De Automatizering Gids “geeft [dit] een verkeerd signaal.” Concreet stelt het blad dat “als de crisis werkelijk voorbij is en de salarissen aan de top zo omhoog kunnen, moeten de inkomens van IT’ers er ook van profiteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content