Steeds minder hogeschoolstudenten toegepaste informatica
Ondanks het feit dat het aantal studenten aan Vlaamse hogescholen opnieuw is gestegen, is er opvallend minder interesse in de richtingen toegepaste informatica, multimedia en communicatietechnologie. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse bevraging van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA).
Ondanks het feit dat het aantal studenten aan Vlaamse hogescholen opnieuw is gestegen, is er opvallend minder interesse in de richtingen toegepaste informatica, multimedia en communicatietechnologie. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse bevraging van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). Dit academiejaar werden er 132.447 studenten ingeschreven aan de Vlaamse hogescholen, een stijging van 5,1 procent tegenover vorig jaar. De jongste jaren kan de VLHORA trouwens elk jaar een dergelijke groei noteren. Jammer genoeg kan die positieve evolutie niet doorgetrokken worden naar ict-gerelateerde opleidingen. Erger nog: daar wordt er zelfs een opvallende daling genoteerd door de Hogenscholenraad.
Data News kwam enkele weken geleden al tot eenzelfde conclusie. Uit een eigen bevraging over heel België bleek dat het aantal generatiestudenten in ict-(gerelateerde) richtingen 6 procent lager lag dan een jaar eerder. Terwijl er in 2010 nog een daling met maar liefst 10 procent werd opgetekend.
“De dalende tendens is inderdaad al enkele jaren aan de gang”, klonk het bij verschillende hogescholen. “Ik heb niet het gevoel dat we elkaar vissen afvangen, maar wel dat de visvijver kleiner wordt”, zo verwoordde Koen Schram het, opleidingshoofd Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote-Hogeschool.
Hij en tal van collega’s verwijzen naar de discrepantie tussen ict in het secundair onderwijs en de hogere ict-opleidingen. “Het vak informatica in het secundair onderwijs is eerder ‘bureautica’ te noemen, wat een fout beeld creëert”, wist Peter Van Marcke, opleidingshoofd Informaticamanagement en multimedia aan de Lessius Hogeschool. “Termen als Business Intelligence of ERP vallen compleet buiten hun leefwereld.”
En ook de mythe dat een goede gamer sowieso een succesvol informaticus wordt, is stilaan doorprikt, zei Schram.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier