Steve Jobs stopt als ceo van Apple
Mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, neemt ontslag als ceo van Apple en beveelt Tim Cook, Apple’s coo, als opvolger aan. Zelf wil Jobs graag nog doorgaan als “voorzitter en lid van de raad, en als Apple werknemer.” De man onderstreept verder dat “Apple’s mooiste en meest innovatieve dagen nog in het verschiet liggen. Ik zal daar naar uitkijken en toe bijdragen in een nieuwe rol.” Met deze aankondiging komt een einde aan een behoorlijk lange periode van onzekerheid, waarin de ups en downs van Jobs’ gezondheid hem een aantal keren noopten zijn positie als ceo tijdelijk op te geven. Zo kondigde hij begin dit jaar nog aan op ziekteverlof te gaan. In de voorbije jaren heeft Jobs verschillende aanvallen van pancreaskanker doorstaan, en werd onder meer een levertransplantatie uitgevoerd.
Mede-oprichter van Apple, Steve Jobs, neemt ontslag als ceo van Apple en beveelt Tim Cook, Apple’s coo, als opvolger aan. In een brief aan de raad van commissarissen van Apple en aan de ‘Apple gemeenschap’ meldt Steve Jobs (56) dat hij niet meer “de plichten en verwachtingen als Apple’s ceo kan vervullen” en daarom als ceo ontslag neemt. Tegelijk beveelt hij de raad aan om de huidige coo, Tim Cook als zijn opvolger aan te stellen.
Zelf wil Jobs graag nog doorgaan als “voorzitter en lid van de raad, en als Apple werknemer.” Jobs onderstreept verder dat “Apple’s mooiste en meest innovatieve dagen nog in het verschiet liggen. Ik zal daar naar uitkijken en toe bijdragen in een nieuwe rol.”
Met deze aankondiging komt een einde aan een behoorlijk lange periode van onzekerheid, waarin de ups en downs van Jobs’ gezondheid hem een aantal keren noopten zijn positie als ceo tijdelijk op te geven. Zo kondigde hij begin dit jaar nog aan op ziekteverlof te gaan. In de voorbije jaren heeft Jobs verschillende aanvallen van pancreaskanker doorstaan, en werd onder meer een levertransplantatie uitgevoerd.
Steve Jobs was meer dan ceo van Apple. Als medeoprichter, en later redder van Apple, heeft hij steedsschier als enige het ‘gezicht’ van het bedrijf gevormd. Zijn presentaties van nieuwe producten, met zijn befaamde ‘one more thing’ opmerking vooraleer hij de klapper van het event aankondige, waren legendarisch. Gekleed in het zwart, met zijn iconische zwarte rolkraagtrui, wist hij een zaal zowel tot diepe stilte als luid gejuich te bewegen – dat konden we zelf ervaren.
Anderzijds was zijn relatie met de pers niet bepaald schitterend, met weinig bedrijven die zo avers waren om nieuwe producten of strategieên te bespreken als Apple.
Het zal dan ook afwachten worden of Tim Cook, die een meer stille rol op de achtergrond speelde, die ‘traditie’ verder zet of een eigen stempel op de communicatgie zal drukkken. Overigens zal allicht ook Jobs zelf nog een belangrijke rol in dat alles blijven spelen.
Geruststelling Gezien de mindere gezondheidstoestand van Jobs, werd al een hele poos gespeculeerd over de opvolging van Jobs en de gevolgen voor het succes van Apple. Duidelijk was immers dat Jobs met strakke hand de ontwikkeling van Apple’s producten en diensten opvolgde en stuurde. In de voorbije tijd verschenen dan ook links en rechts berichten die de schok van een ventueel vertrek moesten verzachten, zoals opmerkingen dat de raad van commissarissen werk hiervan werk maakten.
Ook doken steeds meer artikels in tijdschriften als Fortune en andere Amerikaanse zakenbladen op, waarin werd benadrukt dat Apple geen ‘eenpersoonsbedrijf’ was. Dat het succes van Apple teamwerk was, steunend op een groep topexperten en werknemers die in alle lagen van het bedrijf doordrongen waren van Jobs geest.
Steevast werd benadrukt dat de pijplijn met producten voor de komende paar jaar al vast lag, zodat een plots verdwijnen van Jobs geen bruusk eihnde aan de succesreeks van iMac, iPod, iTunes en iPhone zou maken.
De eerste reacties van analisten, onmiddellijk na de aankondiging, waren dan ook in de zin van ‘don’t panic’ en ‘dit brengt eindelijk duidelijkheid’. En, wordt onderstreept, Jobs blijft wel actief bij Apple.
Tim Cook
Tim Cook, coo en de gedoodverfde opvolger van Jobs als ceo, trad ca. 13 jaar geleden aan bij Apple, kort nadat Jobs in 1997 het bedrijf terug overnam en letterlijk van de dood redde. In de voorbije jaren heeft Cook al vaker Jobs vervangen, en was hij verantwoordelijk als coo voor de goede dagelijkse gang van zaken.
Hij tekende dan ook goeddeels voor de continue reeks van voortreffelijke bedrijfsresultaten, die Apple recent nog tot het bedrijf met de grootste beurswaarde heeft gemaakt.
Lees ook: Letterlijk: de ontslagbrief van Steve Jobs Lees ook:Steve Jobs: charisma in beeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier