Symantec ontslaat ceo
Securityspecialist Symantec heeft in wederzijds overleg zijn ceo Steve Bennett, ontslagen, klaarblijkelijk wegens ontevredenheid met het uitblijven van betere resultaten.
In een mededeling van Symantec’s raad van bestuur werd gemeld dat Steve Bennett stopte als president en ceo van Symantec, en ontslag nam uit de raad van bestuur. Als interim president en ceo werd bestuurslid Michael Brown aangesteld, en de zoektocht naar een definitieve vervanger werd meteen gestart. Voorzitter David Schulman stelt overigens dat het ontslag van niet het gevolg is van een specifiek feit, maar het resultaat is van voortdurende overleg (“ongoing deliberative process”).
Te traag
Alle commentaren wijzen overigens op ontevredenheid bij de leden van de raad van bestuur, over de trage vooruitgang die Bennett boekte bij de herstructurering van het bedrijf en het uitblijven van betere resultaten. In de voorbije kwartalen liep de omzet van Symantec terug, en de herstructurering en nieuwe strategie die Bennett (o.a. ex-GE en ex-Intuit) begin 2013 aankondigde leek niet meteen vruchten af te werpen. Ook de verwachte product-innovatie bleef uit. Bovendien verlieten tal van topmanagers het bedrijf. Voorzitter Schulman stelde wel dat Symantec bij zijn jaarverwachtingen van een organische omzetgroei van vijf procent en meer dan 30 procent (non-Gaap) operating marges tegen boekjaar 2017 blijft.
Met Bennett verdwijnt al de tweede ceo op twee jaar tijd, want in 2012 werd zijn voorganger, Enrique Salem, ook al omwille van tegenvallende resultaten ontslagen. Salem volgde in 2009 John W. Thompson (vandaag voorzitter van Microsoft) op, die in de voorgaande 10 jaar een sterke groeipolitiek had gevoerd, met onder meer overnames als Veritas en Messagelab.
Marktwaarnemers menen dat Symantec het moeilijk heeft in een securitymarkt, waar nieuwe aanpakken inzake bescherming van diensten en toestellen de klassieke securityproducten overklassen, in het bijzonder wat aanvallen met behulp van voordien onbekende zwakheden betreft (zero day attacks). “Symantec is een vertegenwoordiger van de oude garde van security software,” wordt een risicokapitaal-investeerder geciteerd in de Wall Street Journal, met moeite om te innoveren. Opmerkelijk, want Symantec was een der eerste securitybedrijven om buiten het pure anti-virus gebied te investeren, met onder meer de aankoop van databeheerbedrijf Veritas.
Na de aankondiging van het ontslag van Bennett zakte het aandeel van Symantec na beurseinde met 6 à 10 procent. Sinds begin dit jaar daalde het aandeel gestaag met ongeveer 12 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier