‘Techgiganten minder populair om voor te werken’

Facebook en andere techbedrijven worden minder aantrekkelijk om voor te werken dan voriger jaren. Dat moet blijken uit de jaarlijkse ranglijst van de site Glassdoor, waar mensen een recensie van hun werkgever kunnen plaatsen.

HubSpot, vorig jaar 16e, is in 2019 de populairste werkgever. Het softwarebedrijf wordt gevolgd door consultant Bain & Company (die u onder meer kent als de nieuwe werkgever van Dominique Leroy) en door DocuSign, dat elektronische handtekeningen maakt.

Facebook is gedaald van plek 7 naar plek 23, Google zakte van 8 naar 11. Facebook was twee jaar geleden nog de populairste werkgever. Google stond de afgelopen acht jaar steevast in de top tien. In 2015 stond het bedrijf zelfs eerste op de ranglijst. De bedrijven hebben veel lokkertjes, zoals gratis maaltijden, gratis vervoer tussen huis en werk, gratis wasserettes en speelruimtes.

Toch nemen werknemers daar geen genoegen mee. Medewerkers van Google zijn onder meer boos over de aanpak van seksueel wangedrag, de omgang met vakbonden en over een paar omstreden projecten, zoals kunstmatige intelligentie voor het Amerikaanse leger en de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt. Facebook gaat ondertussen van het ene politieke schandaal naar het andere. Vooral de leiding van Facebook krijgt lage cijfers. Facebook-medewerkers zijn ook niet te spreken over de balans tussen werk en privéleven.

Ook andere techreuzen zijn niet langer in trek. Apple, ooit vaste klant voor de top 25, was vorig jaar 71e en staat nu 84e. Amazon heeft voor het twaalfde jaar op rij de top 100 niet gehaald. LinkedIn zakte van 6 naar 12, Salesforce van 11 naar 34.

Toch zijn er ook uitzonderingen. Zo steeg Microsoft van 34 naar 21 en chipmaker Nvidia van 36 naar 20. Slack komt nieuw binnen op 69.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content