Uitvindersprijs voor nanotechnoloog
De MIT-Lemelson prijs werd toegekend aan een nanotechnoloog, wiens werk kan helpen om Alzheimer te diagnosticeren.
De MIT-Lemelson prijs werd toegekend aan een nanotechnoloog, wiens werk kan helpen om Alzheimer te diagnosticeren.
Nanotechnologie – de wetenschap en technologie van het ‘heel erg kleine’, in casu onder de 100 nanometer – heeft een bijzonder breed toepassingsdomein: van ict tot scheikunde en meer. De MIT-Lemelson prijs, goed voor 500.000 dollar en een ware ‘uitvindersprijs’, werd dit jaar toegekend aan Chad Mirkin, verbonden aan de Northwestern University (in de staat Illinois).
Met meer dan 350 patenten en toepassingen op zijn naam, voert Mirkin onderzoek naar het gebruik van nanomiddelen voor onder meer het opsporen van uiterst kleine sporen van biochemische stoffen in het kader van diagnostechnieken. Experimenten wijzen hierbij op mogelijkheden rond het vroeg opsporen van ziekten als Alzheimer. Met het oog op de commercialisering van zijn research heeft hij start-ups opgericht, zoals Nanosphere voor het VeriGene diagnosesysteem en NanoInk voor het ‘printen’ van onder meer proteïnenelementen. Meteen zijn dit ook voorbeelden van nanotoepassingen die duidelijk het angstbeeld bij heel wat leken rond deze technologie counteren.
Vroegere winnaars van de MIT-Lemelson prijs zijn onder meer Douglas Englebart (1997, uitvinder van de computermuis), Carver Mead (1999, VLSI technologie), Raymond Kurzweil (2001, ‘optical character recognition’ en ‘speech recognition’, befaamd futurist), Nick Holonyak (2004, vader van de LED) en James Fergason (2006, de ‘twisted nematic’ LCD technologie).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier