Verdient werken voor een IT-bedrijf beter?
Wie werkt in een it-functie verdient doorgaans meer dan in een andere job. Maar verdien je als ‘gewone’ bediende of kaderlid ook beter in een it-bedrijf? Afgaande op de cijfers wisselt u in beide gevallen best eens van sector wanneer u hogerop gaat.
We kijken naar vier combinaties: it-functies in een bedrijf uit de it-sector, it-functies in bedrijven niet actief in it, niet it-functies in een bedrijf uit de it-sector en niet it-functies in een bedrijf dat niet in de it-sector actief is. De cijfers zijn afkomstig van loonverwerker SD Worx die ons een inkijk gaf in de Belgische brutolonen. Geen nood, we kregen uw individueel loonstrookje niet te zien.
Bedienden & lager kader
Het cliché dat je in een it-functie meer verdient klopt, maar niet altijd. Onderaan de ladder verdien je als bediende 35.794 euro bruto per jaar. Een it-bediende gaat daar vlot boven met 42.334 euro. Opmerkelijk: In it-bedrijven is dat verschil er niet. Hier verdien je als it-bediende zelfs iets minder (37.832 euro) dan een gewone bediende (37.849 euro).
Wie het na enkele jaren schopt tot specialist of lager kaderlid verdient gemiddeld 48.153 euro. Maar als lager kader in een it-bedrijf ben je slechter af met gemiddeld 45.488 euro bruto per jaar. Zit je op hetzelfde niveau in een it-functie, dan ben je beter af in een bedrijf buiten de technologiesector: gemiddeld 51.766 euro bruto. In een it-bedrijf is dat ‘maar’ 47.370 euro. Een it-functie op het niveau van lager kader in een it-bedrijf betaalt dus niet beter dan een gelijkaardig niveau als het niet om een it-functie of it-bedrijf gaat.
15.000 euro verschil
De loonsverschillen worden groter onder het middenkader of senior specialisten. Hier is de norm 62.133 euro of 65.149 euro in een it-bedrijf. Maar heeft u een it-functie dan stijgt dat tot respectievelijk 77.250 euro. Zo’n vijftienduizend euro bruto verschil op jaarbasis. Ook hier zijn IT-functies in een it-bedrijf slechter af dan hun collega’s in andere bedrijven. Al moeten ze geen honger lijden want met 70.711 euro bruto per jaar zitten ze nog stevig boven de niet-it profielen.
Wie goed heeft opgelet weet intussen dat je als it’er financieel beter af bent in een bedrijf dat niet actief is in de it-sector. Tenminste tot je het zelf voor het zeggen hebt en doorbreekt tot de directie of hoger kader. Hier ligt het gemiddeld jaarlijks brutoloon op 89.307 euro of 81.635 euro in een it-bedrijf. Maar voor it-functies zijn de rollen omgekeerd op dit niveau. Zij verdienen in een doorsnee bedrijf 78.994 euro per jaar, veel minder dan directieleden zonder it-profiel.
Het andere uiterste is voor de it-directie, de cio met andere woorden, in een it-bedrijf. Hier ligt het gemiddelde op 90.711 euro, zo’n twaalfduizend euro verschil met cio’s in bedrijven buiten de it-sector.
Gemiddeld genomen ben je als werknemer in een it-functie dus beter af in bedrijven buiten die sector, tenzij het voor een topfunctie is. Omgekeerd ben je met een ander profiel net beter af in een it-bedrijf, tenzij je ambities hebt om tot de top door te stoten.
Een stevige nuancering
Voor u dit met artikel bij de HR-directeur aanklopt moeten we nog wel enkele stevige nuanceringen plaatsen. Zo slaan de cijfers van SD Worx op het vast bruto jaarsalaris, zonder bonussen of extralegale voordelen.
Ook kan een individueel loonstrookje afwijken naargelang het aantal dienstjaren of bij zeer specifieke profielen die, al dan niet dankzij een headhunter, bij je bedrijf aan de slag zijn. Tot slot mogen we niet vergeten dat de cijfers geen rekening houden met managers (of andere niveaus) die op zelfstandige basis werken en technisch gezien niet in loondienst zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier